Training Day


It’s Denzel time. Zoveel is zeker. “The Bone Collector”, “The Hurricane”, “Remember the Titans”, “Bamboozled” en nu deze “Training Day” volgden elkaar in een rap tempo op en er staan voor eind dit jaar en begin 2002 nog drie Washington-projecten op stapel. De bezige bij acteert meestal niet in de eerste de beste film en ook deze “Training Day” overstijgt de grauwe middelmaat moeiteloos. Toch blijven we achter met een leeg gevoel en kunnen we ons niet aan de indruk ontrekken dat er meer uit te halen viel

Jake Hoyt (Ethan Hawke) is een jonge en onervaren politieofficier wiens droom in vervulling gaat als hij in Los Angeles een narcoticaofficier wordt. Zijn hoop en dolle verwachtingen draaien echter uit op een teleurstelling, wanneer hij kennismaakt met zijn ‘trainer’: de corrupte Alonzo Harris (Denzel Washington). In zijn prille carrière maakt Jake kennis met alle achterbuurten en criminele zaken van Los Angeles. Dit wordt allemaal opgezet door Alonzo om zijn mislukking met de Russische maffia te verdoezelen. Een hele hoop miserie, actie en drama kunnen beginnen.

“Training Day” is geregisseerd door Antoine Fuqua, een naam die op het eerste zicht geen spreekwoordelijke bel doet rinkelen, maar die toch al de beenharde actiefilm “The Replacement Killers” en de politiekomedie “Bait” op zijn conto heeft. Een mannetje met progressie, dus.

Ook hier doet hij zijn uiterste best om van dit project iets sterks en indrukwekkends te maken, maar toch heeft hij niet het onderste uit de kan weten te halen. De film start boeiend en blijft dit in zekere mate tot het einde, maar hij heeft, wat tegenwoordig toch wel verwacht wordt, niets speciaals om op terug te vallen en kan het best gerangschikt worden onder het genre ‘politiefilm’. In deze film geen bombastische actiescènes, maar een meer realistische weergave van de werkelijkheid.

De cast geeft de film een duidelijke meerwaarde. Oude rot Denzel Washington heeft de nodige ervaring om een interessante en boeiende persoonlijkheid neer te poten, wat echter niet kan gezegd worden van Ethan Hawke. De eega van Uma Thurman is er, met uitzondering van “Snow Falling on Cedars”, nooit in geslaagd echt overtuigend uit de hoek te komen. Naast een meester in het vak als Washington is het verschil in ervaring pijnlijk duidelijk.

“Training Day” is iets meer dan een doordeweekse politiethriller. Bij vlagen entertainend en over de hele lijn boeiend, maar niet echt speciaal..

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen