Moulin Rouge


Baz Luhrmann heeft iets met verboden relaties. Hij toonde dit eerder met het wervelende “Romeo + Juliet” en met “Moulin Rouge!” is het weer van dat en nog veel meer. Luhrmann bestempelt zijn films zelf als Red Curtain films. Het principe is heel simpel: neem een archetypisch, eenvoudig verhaal en plaats dit in een groteske, doch realistische omgeving. “Strictly Ballroom” speelde zich af in een balzaal, “Romeo + Juliet” was gesitueerd in het niet van deze wereld zijnde Verona Beach en nu is de onderwereld van de Moulin Rouge rond 1899 aan de beurt. Luhrmann heeft een ontroerend verhaal geplaatst in de grootste feesttent van de wereld. “Moulin Rouge!” is een spetterende spektakelfilm die elke bioscoopzaal om zal toveren in een heuse disco.
1899, De jonge schrijver Christian (Ewan McGregor) komt aan in Parijs en nestelt zich in Montmartre, het artistiek hart van de hoofdstad van Frankrijk. Al snel komt hij in aanraking met de schilder Toulouse-Lautrec (John Leguizamo) die op zoek is naar een schrijver om zijn theaterproductie voor te stellen aan de eigenaar van de bekendste uitgaansplek van Frankrijk: Charles Zidler (Jim Broadbent). Daar ontmoet Christian de ster van de Moulin, de mooie danseres Satine (Nicole Kidman). Ze worden smoorverliefd op elkaar, maar hun relatie is gedoemd. Zidler verkoopt Satine aan The Duke (Richard Roxburgh). The Duke is de grote geldschieter van de Moulin Rouge en Zidler wil van hem geld los krijgen voor de productie van het stuk dat Christian en Toulouse hebben geschreven. Het vertelt het verhaal van een danseres en een sitarspeler die verliefd op elkaar zijn maar worden tegengehouden door een rijke maharajah. Sounds familiar? Hun relatie is gedoemd te mislukken en daarbij komt nog dat Satine tering heeft.

“Moulin Rouge!” begint op donkere wijze. In de eerste minuut komen we reeds te weten dat Satine dood is en Christian zijn verhaal vertelt aan de kijker. Enkele ogenblikken later maken we kennis met de Moulin Rouge en de film is vertrokken. Te gekke muziek, een chaotische maar uiterst effectieve montage, een spetterend feest en je weet dat er niets mis kan gaan in deze film. Luhrmanns tempo ligt enorm hoog. Gebruikmakend van kleurenfilters en digitale beeldbewerking maakt hij schitterende cinema. Zelfs “Romeo + Juliet” verbleekt bij het spektakel van “Moulin Rouge!”. Zou gauw de focus wordt gelegd op Satine en Christian gaat het tempo drastisch naar beneden om daarna weer opgekrikt te worden tot helse proporties.

Het scenario lijkt simpel maar het werkt en verveelt geen moment. De film vijf maal na mekaar bekijken blijft nog boeien, mede omdat hij visueel verbluffend is. In het midden van dat alles vinden we Nicole Kidman en Ewan McGregor. Zij zijn in alle opzichten perfect in hun rollen en dat niet alleen. Nooit gedacht dat Kidman en McGregor over zangtalent beschikten. Maar wat blijkt is dat beiden op Broadway een tweede leven leiden en dat is duidelijk te zien. Ze hebben al hun nummers zelf ingezongen. Het probleem was echter dat het publiek van vandaag geen echt musical-publiek is. Niemand neemt het aan dat acteurs zonder enige reden in zingen uitbarsten op het witte doek. Lurhmann lost dit op door de emoties zo hoog op te laten lopen dat de acteurs hun gevoelens enkel nog maar via zang uit kunnen drukken.

Luhrmann vindt de musical opnieuw uit op meest originele wijze. De film opent op z’n Shakespeare’s met een gezongen proloog en sluit met een gezongen epiloog af, de dansscènes bevatten de beste techno en R&B-muziek en de ballades zijn meestal onherkenbaar gecoverde nummers. Zonder reden duikt plots een kort fragment uit ‘Material Girl’ van Madonna in de film op. Dan zingen Kidman en McGregor weer een nummer van Elton John of een compilatie van de bekendste liefdesliedjes. Het lijkt bizar, maar het is hoogst entertainend en dat is exact de bedoeling.

“Moulin Rouge!” is een spectaculaire entertainmentfilm over de grootste vorm van ontspanning in het Parijs van 1899. So tonight we’re gonna party like it’s 1899! Uiterst ontroerend, visueel verbluffend, en muzikaal overweldigend. “Moulin Rouge!” is ongetwijfeld de beste film tot nog toe dit jaar, die je voor geen geld mag missen. “Moulin Rouge!”, een film zonder regels, met uitzondering van één: wordt nooit verliefd.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen