Legally Blonde


We zitten momenteel midden in het seizoen van de vervolgfilms. Wie “Jurassic Park 3”, “Dr Dolittle 2”, “Crocodile Dundee 3” en “Scary Movie 2” en nog wat onzalige sequels heeft bezocht, kan bij het zien van “Legally Blonde” wel eens de indruk krijgen bij het tweede deel van “Clueless” in de zaal te zitten.

‘Alicia Silverstone’ van dienst is Reese Witherspoon. Zij speelt Elle Woods, op het eerste gezicht dé Miss Perfect. Ze heeft een adembenemend uiterlijk met haar lange blonde lokken, is een rijkeluiskindje en voorzitter van haar dispuut aan de universiteit van Los Angeles, haalt negens in haar studie met als hoofdvak mode en ze heeft een perfecte vriend, Warner (Davis), die op zijn dertigste senator wil worden.

Maar dan dumpt Warner haar omdat Elle niet goed is voor zijn politieke carrière. Hij heeft liever een vriendin zoals de verloofde van zijn broer, een studente aan Harvard. Elle weet wat haar te doen staat: studeren aan het prestigieuze Harvard. Zij raakt wonder boven wonder binnen, maar eenmaal binnen valt ze hopeloos uit de toon. Elle zet echter op haar eigen tutterige maniertje door en haalt langzaam maar zeker goede cijfers. Zo dwingt ze een stage af bij een befaamd advocatenkantoor, waar ze moet werken als hulpje bij een geruchtmakende rechtszaak. Met haar onorthodoxe manieren forceert ze een doorbraak, tot verbazing van iedereen op Harvard.

Niet een verhaal dat uitblinkt door een briljant plot of een boeiende verhaallijn. Toch is “Legally Blonde” de moeite waard, omdat de makers zichzelf niet al te serieus nemen en de grappen veelal in de kleine details zitten. Tot aan de knalroze telefoonhoorn van Elle is alles tot in de puntjes geregeld om het wereldje van de verwende rijkeluiskinderen weer te geven. Bovendien wordt het verhaal met vaart verteld, doorvlecht met verschillende vrolijke pop- en discodeuntjes. “Legally Blonde” duurt maar anderhalf uur en laat daarmee zien dat een film niet meer dan twee uur hoeft te duren om ‘af’ te zijn.

Van de aanwezige acteurs is Reese Witherspoon als enige noemenswaardig. Aan het begin van de film balanceert ze gevaarlijk op het randje van overacting, maar gaandeweg steelt ze moeiteloos de show, op weg naar een cultstatus zoals Alicia Silverstone die aan “Clueless” overhield. Eigenlijk spelen alle andere leden van de cast bijrollen en zijn zij vooral aanwezig om de grappen aan te geven of te ondergaan.

Niet alles is positief aan “Legally Blonde”. Niet op de laatste plaats irriteert het typisch Amerikaanse boy-meets-girl-plot, dat je al herkent vanaf het eerste moment dat het ‘in the making’ is. Maar boven alles is “Legally Blonde” gewoon een maffe, grappige film. Geen Oscarnominaties voor de makers, maar wel goed voor een leuke invulling van je vrije middag.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen