Kiss of the Dragon


Wie in is voor een portie onversneden actie, weet waarheen: “Kiss of the Dragon”. Een Chinese superflik (Jet Li) zakt af naar Parijs en raakt verstrikt in de misdadige plannen van een Franse collega (Tchéky Karyo). Opgejaagd door die ploerterige flik vindt Li onderkomen bij de uitbater van een kroepoekhandeltje. Hij ontmoet er een heroà¯nehoer (Bridget Fonda), wiens dochter door diezelfde slechterik ontvoerd werd. De rest is Kung Fu Fighting.

Het verhaal is obscuur en onnozel. “Kiss of the Dragon” lijkt opgesteld tijdens een door David Hasselhoff gedoceerde beginnerscursus scenarioschrijven. Geen cliché wordt geschuwd en de ene doorzichtige truc na de andere wordt bovengehaald. De Franse agent wil Jet Li doen opdraaien voor een moord die hij zelf pleegde, Jet Li weet een cruciaal bewijsstuk te bemachtigen, zijn kameraad wordt vermoord en het dochtertje van zijn medestandster ontvoerd. Onderwijl toont Jet Li zich een schuchtere goedzak en manifesteert de Franse bad guy zich als een eenmansmisdaadgolf waarmee vergeleken de Russische maffia een stel koorknapen is.

Genoeg gelachen en niet getreurd. Het verhaal is voor een kung fu-film wat verdedigen is voor het nationale voetbalteam van Nederland: een bijkomstigheid. Acrobatische gevechtsscènes, bekkentrekkende vechthanen, wild uitgeschreeuwde kreten en elastische ledematen, daar is wat wij willen. “Kiss of the Dragon” levert het in veelvoud. Jet Li knokt, stampt, beukt, deelt billenkoek uit dat het geen aard meer heeft. De actiescènes bulken van de energie en werden stuk voor stuk voortreffelijk gechoreografeerd. Onze persoonlijke favorieten zijn Li’s truc met een biljartbal en een bezoek aan een kung fu-klasje. Weinig origineel maar goed gedaan en, bovenal great fun.

Speciale vermelding verdient ook Bridget Fonda. Temidden van vertolkingen die het niveau van stripfiguren niet overstijgen, weet zij haar karakter enige menselijkheid mee te geven. De ‘heroin chic’ van haar personage is politiek niet geheel correct maar wel mooi om zien. Jet Li toont zich een plausibele actieheld. Zijn fysieke prestaties zijn indrukwekkend; zijn spraakproblemen en knullige acteerstijl niet dramatisch slechter dan die van andere actiehelden. Aardig maar niet overdonderend dus, die “Kiss of the Dragon”. Genietbaar met je ene hand op dij van je afspraakje, de andere in een zak M&M’s en je gedachten bij een volgende Tarantino.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen