Interview: DJ INSANE


De feestbeesten zullen hem inmiddels al kennen. Verschillende Awards heeft deze man al binnengesleept, maar ook in het buitenland is hij inmiddels bekend. Na Griekenland, Italië, Spanje, Duitsland, Engeland nu ook in India. Tijd voor een interview met DJ INSANE A.K.A. INDIAN ARTAFFECT A.K.A. M-V-O A.K.A. HYPERION.

Hoe ben je in de DJ Scene terecht gekomen en waarom met de naam Insane?
Ik luisterde voornamelijk naar de beats & het gescratch op vinyl. Toen ik het hoorde wou ik ook proberen, om geluidsfragmenten in een manoeuvre te mixen tot je een ander effect krijgt. Na wat navragen en informeren over welke instrumenten ik nodig had, spaarde ik voor draaitafels en een mengpaneel. Van mijn oom kreeg ik een paar oude speakers en een versterker mee. Mijn tante, moeder en enkele ooms gaven enkele oude platen met zeer gevarieerd muziek. Ik bleef oefenen, allerlei technieken toe te passen en natuurlijk te experimenteren… bijv. een hiphop beat met een Hindoestaanse vocal erin gescratched, Indiase muziek met Ragga raps, Indian beats samen met Electronic beats etc. etc. Je kan het zo gek niet bedenken of ik het heb wel geprobeerd ‘hierdoor ben ik ook aan de naam Insane’ gekomen. Mensen vonden mijn stijl van draaien krankzinnig en niet kloppen, daaruit is de naam DJ INSANE ontstaan: ‘The Insane way of mixing’.

Wat voor muziek heeft jouw voorkeur tijdens het draaien?
Mijn specialisatie is een combinatie van Retro oldskool met huidige Hardstyle tracks. Als ik onder de naam M-V-O aan het werk ben, draai ik meer Funky grooves & Electronic trance. Voor het Hindoestaans publiek probeer ik altijd iets leuks in mekaar te zetten. Je kunt hierbij denken aan Hindoestaanse filmliedjes gemixed met Hardstyle & Techno of UK bhangra & 2 step gemixt met bekende club tunes. Ik probeer mijn set altijd uptempo te houden, hoewel ik ook heel relaxed kan draaien. Je ziet het, mijn voorkeur is dus heel breed, after all’ It’s the vibe that counts’

DJ InsaneWat is je grootste succes tot nu toe?
Ik heb een keer in Portland Oregon in de USA gedraaid. Het was een openlucht Rave, een American football stadion omgebouwd tot een Rave Party. Ik stond daar te draaien voor duizenden mensen, die helemaal los gingen. Dat is een ervaring die ik nooit zal vergeten, als ik er nu aan terug denk krijg ik nog steeds kippenvel.

Je bent een populaire DJ in de Hindoe scène, wat zijn jouw toekomstplannen?
We zijn inmiddels al bezig met een muziekclip. De casting is al gedaan en het draaiboek is ook af. In December komt het vierde deel van de populaire cd reeks Totally Insane, die uitkomt op het welbekende BBB Media label. Ook zijn we bezig met het album van INDIAN ARTAFFECT dat op het label JUSTPLAY RECORDS (UK) zal gaan uitkomen. Daarnaast komt in USA het album ‘Crazed and Mazed’ in samenwerking met Scot G (The Gman) uit op het recordlabel DELVIAN RECORDS (USA).

Je hebt een Award gewonnen voor beste hindoestaanse/desi dj van Nederland. Voor vele ben je dan ook de onbetwiste nr. 1. Hoe zie je dat zelf eigenlijk?
Ik zie mezelf als een normaal hardwerkende DJ/Producer die het nog steeds leuk vind om zijn ‘ding’ te doen. Als ik een Award ontvang, zie ik dat als erkenning voor mijn werk. Dat geeft me een grote voldoening. Als is het maar een schouderklopje van iemand, dan weet ik in ieder geval, dat mijn werk niet voor niets is geweest.

Waar haal je de inspiratie om door te gaan vandaan?
Ik haal mijn inspiratie uit (mijn) oude- of andere remixen, allerlei muzieksoorten en natuurlijk vanuit mijn gevoel. Soms haal ik inspiratie uit werk van mijn leerlingen.

Hoe krijg je het publiek aan het dansen?
Eerst kijk ik naar de ‘vibe’ en de ‘mood’ van het publiek en als ik zie dat ze nog niet in de stemming zijn om helemaal los te gaan, dan bouw ik het rustig op met de wat commerciële nummers zodat ze wat herkenbare melodieën horen. Als de dansvloer begint vol te lopen, begin ik met experimenteren. Wanneer het publiek het gevoel te pakken heeft ga ik steeds heftiger en steeds harder draaien, totdat ik ze helemaal heb meegenomen naar een super hoogtepunt..

DJ InsaneHeb je wel eens gedraaid voor een zaal die moeilijk aan het dansen was te krijgen, zo ja hoe heb je dat veranderd?
Jazeker, ik draaide van alles en nog wat maar ze bleven stokstijf langs de kant staan. De reden is vaak dat het publiek afwacht totdat de dansvloer vol is, zodat ze niet teveel opvallen als ze dansen, bijna niemand zal durven om de eerste stap te nemen. Die avond had ik alles gedraaid en geprobeerd, om ze aan het dansen te krijgen, helaas lukte dat niet. Toen verzon ik ter plekke een soort van contest. Ik vroeg de MC een paar cd’s weg te geven voor degene die op het podium zijn of haar skills liet zien, er waren een paar mensen die dat deden en daardoor ontstond er een zeer gezellige sfeeer waardoor iedereen op de dansvloer kwam en het toch een geslaagde avond werd.

Je bijdrage aan de Music 4 Kids cd is uniek te noemen! Wat was voor jou de drijfveer om mee te doen aan dit project?
Toen ik het verhaal hoorde en de beelden zag, wou ik meteen iets betekenen voor de kinderen. Samen hebben we besloten een project op te starten genaamd ‘MUSIC4KIDS’. Dit is een grootschalig muziekproject, waaraan diverse artiesten in diverse scènes vanuit de hele wereld meedoen. Het doel van dit project is om kansloze kinderen over de gehele wereld te helpen. De opbrengsten van dit project zullen dan ook worden gedoneerd aan verschillende hulpinstanties die aangesloten zijn bij Siva4kids Foundation. Meer info hierover kun je nalezen op de volgende 2 sites:
Naast ‘Insane’ ben je ook bekend als ‘Indian Artaffect’. Wat houdt dat precies in?
Indian Artaffect is een artiestennaam die ik gebruik in de ASIAN UNDERGROUND scène in Nederland, Duitsland, U.K. etc. De muzikale producties en de livesets, die onder deze naam schuil gaan, zijn dan ook heel anders dan wat DJ INSANE normaal gesproken zou draaien. Vandaar dat ik draai onder diverse synoniemen waaronder; INDIAN ARTAFFECT (Asian underground), INSANE (hardstyle, hardcore), M.V.O. (funky grooves & electronic trance) en HYPERION (hardcore live acts). Onder Insane draai ik ook Hindipop en bhangra in Nederland.

Wat zijn de moeilijkheden en/of nadelen in het DJ vak?
De moeilijkheden zijn dat je veel te maken hebt met jaloezie, maar als je er eenmaal een weerstand ertegen hebt opgebouwd, ga je er een stuk makkelijker mee om. De nadelen zijn; dat je heel weinig tijd overhoud voor je naasten; je vrouw/ vriendin, familie of andere bezigheden, omdat je er toch 24 uur mee bezig bent. Als het niet draaien is, dan is het wel produceren in de studio, platen luisteren bij je leverancier, clips opnemen of afspraken afgaan. Er is altijd wel iets wat je moet doen.

DJ InsaneJe praat over jaloezie. Is er veel jaloezie binnen de hindoestaanse ‘DJ’ gemeenschap?
Helaas is dat niet te ontkennen. Sommige kraken anderen af om zo, zelf hoger te komen. Andere plaatsen rommel op het Internet en kraken op hun beurt andere DJ’s af. Enkele verhemelen zich zelfs tot levende legendes etc. etc.

Ik heb zelf ook enkele nare ervaringen met jaloerse mensen gehad, maar ik weet wie ik ben en wat ik kan, daarom heeft het geen negatief effect op me gehad.

Heb je nog een boodschap of mededeling voor de lezers en/of je fans?
Ik dank alle lezers voor het aandachtig lezen van mijn interview, ik probeer mijn uiterste best te doen het voor mijn fans alles naar wens te maken. Voor alle fans zeg ik altijd: ?Geloof in jezelf en waar je voorstaat, wees creatief en kopieer niet van anderen. Jaloezie is een grote ziekte. Ga niet naast je schoenen lopen, want tenslotte zijn we allemaal mensen van vlees en bloed. ‘aldus DJ Insané.’

Meer info op:
www.dj-insane.com
www.indianartaffect.com

Binnenkort: Insane visits India Verslag

Reacties
 1. Reply
  Gast
  oktober 16, 2006 om 8:23 pm

  :roll

 2. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 1:35 pm
  MISSROSHNY

  :grin Marcel RulEZzzzz

 3. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 1:36 pm
  respect

  onwijs veel respect voor deze man :grin

 4. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 4:51 pm
  Dj Insanity....crazy as insane

  DJ Insane is top en wauss… hmmm no words, just respect an insanity… 😉 hihi (goed zo!?)

 5. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 10:26 pm
  Devie van Ratna

  Zo marcel gaaf man… hele biografie! Marcie jij doet en je bent een supergoede vriend van me.. one love! Kuskus ciao ciao

 6. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 10:32 pm
  Angel-Natasja

  Aah Vet Cool InterView Joh,, :grin Ga zo Door Zou ik Zeggen,, 😉 [K]

 7. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 10:33 pm
  ...Irene...

  Sweet In$ane…Keep up the Good work!!!… :grin

 8. Reply
  Gast
  oktober 17, 2006 om 11:03 pm

  HEEE AAPPIEEEEJJJ
  BEN TROTS OP JE

  KUSJE DUNYA

 9. Reply
  Gast
  oktober 18, 2006 om 4:38 pm
  Shennie's comment

  eeeey gekkkkkk of moet ik zeggen LOSSSS wat je ook best gezegd ag worden is dat je niet zo jaloers bent, als al die andere dj’s … 😉
  goh ze zijn vast jaloers op jou…. :eek hahahha
  kusje je eigen Shennie :grin

 10. Reply
  Shietal
  oktober 18, 2006 om 4:39 pm

  Goed stuk, heel interessant!

  Hindoe sc

 11. Reply
  Gast
  oktober 18, 2006 om 8:35 pm
  Sad

  YEAA
  insane
  gaat goed man gabber!
  gr. Sadhana

 12. Reply
  Gast
  oktober 18, 2006 om 8:56 pm
  ShadowDemon

  Ey gozer, je muziek is echt wreed waus gek. bij het volgende feest ben ik weer met me matties aanwezig om je toe te juichen. mzzls een para insane fan

 13. Reply
  Gast
  oktober 22, 2006 om 8:26 pm
  No, You\'re the bomb!!

  Helemaal Onwijs met Mars!!! Keep up the g0od work!!

  Nadia..

 14. Reply
  Gast
  oktober 24, 2006 om 4:48 pm
  wanni

  8)

  Ik weet nog toen ik zijn eerste cd kocht vond hem toen al goed en nu staat hij nog steeds aan top, mijn diepste respect , 😉

  wanni

 15. Reply
  Gast
  januari 25, 2007 om 8:29 pm
  Go.. go... go... Insane

  Jij bent natuurlijk de enige echte nummer 1.

  Roos

 16. Reply
  melanie
  augustus 11, 2008 om 9:11 am

  ;D mi sexi dj

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen