A Knight’s Tale


Ridderverhalen kan je normaal makkelijk onderverdelen in twee categorieën. Je hebt de voorhoofse riddercultuur, waarna, vanzelfsprekend, de hoofse kwam. Waar er in de eerste categorie meer het ruwe vechtaspect aanwezig was, legt de tweede eerder de nadruk op de hoffelijkheid (het woord zegt het zelf) in die periode. Deze “A Knight’s Tale” valt onder te brengen in geen van beiden culturen. Het kan namelijk het best gezien worden als een vrij moderne productie, die op sommige vlakken ruw wil zijn en elders de emoties en hoffelijkheid aan bod laat komen. “A Knight’s Tale'” mag dan misschien wel zo’n samentrekking zijn, wij waren er niet helemaal weg van.
De film vertelt het verhaal van William Thatcher (Heath Ledger), een eenvoudige schildknaap, die één capaciteit heeft wat hem naar de hogere gelederen kan doen stijgen: hij is enorm dapper. Wanneer hij compleet onverwacht de mogelijkheid krijgt een tornooi aan te gaan, voelt hij eindelijk de kans gekomen zijn naam legendarisch te maken. Tijdens zijn groeiproces, wordt hij echter verliefd op de bloedmooie jonkvrouw Jocelyn (Shannyn Sossamon). Samen met een hoop van zijn vrienden, waaronder Roland (Mark Addy) en Wat (Alan Tudyk), trekt hij op tocht en gaat hij niets uit te weg om zijn naam waardig te maken. Een groot en immens avontuur volgt.

Meer kan je over het verhaal van “A Knight’s Tale” echt niet kwijt. Het scenario stelt namelijk geen klap voor, buiten de hier en daar aanwezige en best vermakelijke one-liners. De regie is in handen van Brian Helgeland. De man, die eerder al als scenarist achter projecten als “Assassins”, “LA Confidential” en “Conspiracy Theory” stond, debuteerde twee jaar geleden met de schitterende Gibson-wraakthriller “Payback”. Natuurlijk waren bij velen de verwachtingen hoog gespannen voor dit ridderproject, wat in de filmindustrie wel eens als een bom ingeslagen zou kunnen zijn. Zover zouden wij het in ieder geval niet laten komen, want hij kan in de verste verte niet tippen aan zijn voorganger. En terwijl het scenario niets voorstelt (daar kunnen we eventueel nog mee leven), is de film bovendien ook nog eens te lang (132 minuten) om je de hele tijd mee te slepen in het verhaal. De actiescènes zijn gewoonweg clichématig en daardoor niet beter dan een gemiddelde aflevering van “MacGuyver”. Soms lijkt de film een aaneenschakeling van matte dialogen, onderbroken door op de zenuwen werkende actietaferelen, waar je bij het uitzitten van de film eigenlijk totaal niets aan hebt gehad.

Om nog maar te zwijgen over de erbarmelijke cast. Nu staan we wel open voor de jonge generatie en willen we ook dezen graag een kans geven mee te dingen naar een hoge plaats aan de top, maar Heath Ledger vinden we hier niet direct de meest interessante keuze. De man, die er ook al in “The Patriot” voor spek en bonen bijliep, komt hier namelijk niet goed uit de verf en kan een film, wat toch bedoeld was als echte blockbuster, als deze jammer genoeg helemaal niet op zijn eentje dragen. Daarvoor had Helgeland blijkbaar geopteerd om er nog een bende minder bekende acteurs bij te flansen, die ook geen van allen de echte show weten stelen.

Op zich is “A Knight’s Tale” een jammer genoeg tegenvallend project, die waarschijnlijk enkel de ridderliefhebber zal kunnen plezieren. Na een dikke twee uur hadden wij er ruimschoots onze buik van vol!

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen