Zwanger zijn… een blijde gebeurtenis?


Vorige week hebben wij verteld over ons avontuur en waarom het voor ons zo belangrijk is dat wij een documentaire gaan maken over de ‘ongewenstheid’ van meisjes in India. De voornaamste reden dat wij een documentaire willen maken is om een draagvlak te creëren om zo onze bijdrage te leveren aan een mogelijke oplossing voor de Indiase vrouwen. Aan de reacties op Indian Feelings en in onze omgeving hebben wij gemerkt dat het onderwerp ook anderen heeft aangegrepen. Maar wat is er nou precies aan de hand?

In India worden minder meisjes dan jongens geboren. Een logisch gevolg hiervan is dat de geslachtsverhouding scheef is gegroeid. Dr. Prabhat Jhad schrijft in het Engelse vakblad The Lancet dat in de leeftijdscategorie 0 t/m 6 jaar er in 1981 op 1000 jongens 962 meisjes zijn. In 1991 waren het 945 meisjes op 1000 jongens en in 2001 927 meisjes op 1000 jongens. Zo op het eerste oog lijkt het verschil misschien niet zo heel erg groot. Maar als je het vertaald naar 39 miljoen meisjes die er op dit moment meer hadden moeten zijn, is dat wel even schrikken; 39 miljoen is ruim twee keer het inwoneraantal van Nederland!

Het zal geen verrassing zijn dat dit aantal niet zomaar ontstaat en dr. Prabhat Jhad linkt dit aan de sterke voorkeur voor zonen in India en het feit dat veel vrouwen abortus laten plegen zodra ze weten dat ze in verwachting zijn van een meisje.

PregnantDe Indiase wet stelt sinds 1994 het verbod om tijdens de zwangerschap het geslacht van de foetus kenbaar te maken aan de zwangere vrouw of haar familie, niet met woorden, gebaren, of andere wijze. Toch worden echo’s, vruchtwaterpuncties en vlokkentesten massaal misbruikt om er toch achter te komen. Ajay Bailey, als antropoloog verbonden aan de rijksuniversiteit van Groningen schrijft in het tijdschrift India Nu een artikel over deze problematiek. Hij legt uit dat vooral privé-klinieken en kwakzalvers bereid zijn om het geslacht vast te stellen en een abortus uit te voeren als de foetus geen jongetje blijkt te zijn.

Deze manieren zijn niet alleen oncontroleerbaar, ze kunnen ook levensgevaarlijk zijn voor de zwangere vrouw. De abortus wordt vaak in een laat stadium van de zwangerschap uitgevoerd en meestal gebeurt dit niet op een professionele manier. Als de vrouw de ingreep overleefd, is het niet ondenkbaar dat ze hier alsnog levenslange schade aan ondervind.

De eerste vraag die bij ons opkomt als we dit lezen is: waarom? Waarom wil een groot deel van de Indiase bevolking geen meisjes? Houdt een Indiase moeder minder van haar dochter dan een moeder hier in Nederland? Is in India het wonder van een gezond kind niet genoeg?

MotherDaughterUit onderzoek is gebleken dat het niet alleen de moeder in spe is die beslist over het lot van haar ongeboren dochter; haar man en (schoon)familie hebben hier meestal de grootste rol in. Vooral de schoonfamilie hoopt op een zoon zodat de familienaam wordt voortgezet. Maar de voornaamste reden dat Indiase families liever geen meisjes willen, is omdat meisjes veel kosten met zich meebrengen. Ze zijn simpelweg te duur. Voor een dochter moet een bruidsschat betaald worden en een arm gezin kan dit vaak niet opbrengen. Bovendien trouwt een dochter in de familie van haar man, wat betekent dat al haar inkomsten ook naar de nieuwe familie zullen gaan. Opmerkelijk is wel dat ook de bruidsschat al sinds 1961 verboden is!

Verbieden heeft dus kennelijk niet veel zin. De Indiase bevolking houdt halsstarrig vast aan haar eeuwenoude tradities en gebruiken met alle gevolgen van dien. Een mogelijke oplossing lijkt dan ook ver weg. Onze verwachting van het project is daarom ook niet direct de oplossing te bieden aan de Indiase vrouw, maar draagvlak te creëren in Nederland. Met behulp van bewegend beeld hopen wij de problematiek dichter bij de Westerse wereld te brengen. Niet voor niets vragen wij om jullie aandacht. Momenteel hebben wij nog niet voldoende financiële steun om de eerste fase van ons project, het vooronderzoek, uit te voeren. Reacties, tips, hulp en (financiële) steun zijn daarom erg welkom!

Madri & Vera

Wil je Madri en Vera steunen?
Dat kan! Stort je bijdrage op:
Bankrekening: 160930642
T.n.v.: Hogeschool INHOLLAND Haarlem
O.V.V. kostenplaats 1811 0607p21811w035 (India Documentaire)

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 10, 2007 om 6:41 pm

  Domme website en Stomme artikelen…! Mensen ga liever naar Sanoja daar heb je tenminste inhoud. Dit is gewoon poepshit!

 2. Reply
  Gast
  mei 11, 2007 om 3:08 pm
  Goed bezig!!!!!!

  Jullie zijn goed bezig vind ik. Het is een heel belangrijk onderwerp en ik hoop dat jullie de financien rond krijgen. Mijn bijdrage heb je in elk geval als je me laat weten waar ik het kan overmaken?! Kom op mensen, steun deze twee meiden!!!!

 3. Reply
  Gast
  mei 12, 2007 om 10:37 pm
  Succes

  Goed om te weten dat er meer mensen zijn die hier aandacht aan willen schenken. Ik wens jullie veel succes met de uitvoering van dit plan. Houd ons op de hoogte.

 4. Reply
  Gast
  mei 14, 2007 om 10:42 am
  Gewoon doorgaan!

  Ik hoop echt dat jullie voldoende financiële middelen kunnen vinden om dit project door te zetten, want het zou zonde zijn als zulke vreselijke kwesties onvoldoende aandacht krijgen omdat er niet voldoende geld is. Meiden, kunnen jullie je rekeningnummer geven dan kan ik ook een bedrag storten!

 5. Reply
  Gast
  mei 14, 2007 om 11:19 am
  Rekeningnummer!

  Hier is het rekeingnummer!

  160930642 t.n.v. Hogeschool INHOLLAND Haarlem, kostenplaats 1811, o.v.v. 0607p21811w035 (India Documentaire)

  Het is belanrijk dat de kostenplaats en het projectnummer vermeld worden omdat het anders niet bij ons terecht komt!

  Bedankt voor alle reacties!!

  Vera en Madri

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen