Groot meisjes avontuur


“I did not see the face of my child as I just passed into unconsciousness after the birth. My neighbors told me she was very beautiful. My mother and the nurse buried her alive… I did not even hear her cry….” Uit: Speaking Tree, Corinne Kumar

Bovenstaande uitspraak is voor ons inmiddels slechts een greep uit miljoenen. Toch, steeds als je het weer leest wordt je weer herinnert aan de reden waarom je nu met prachtig weer buiten, binnen achter je computer zit te schrijven. Een aantal maanden geleden hebben wij, twee jonge meiden, gekozen om een start te maken aan ons avontuurlijke project wat zich afspeelt in India. Uit cijfers is gebleken dat er op dit moment, naar schatting, zo’n 39 miljoen meer Indiase meisjes zouden moeten zijn. Het absurd hoge sterftecijfer onder meisjes in de leeftijd van 0 tot 6 jaar is de oorzaak voor deze scheefgroei in de Indiase samenleving. Dochter eliminatie in India gebeurt op verschillende manieren: dochtermoord, het aborteren van meisjes foetussen en het ernstig verwaarlozen van pasgeboren meisjes. In India worden dagelijks duizenden meisjes mishandeld!

Deze problematiek heeft ons enorm aangegrepen en geleid tot een unanieme keuze hier samen ‘iets’ aan te willen gaan doen. Maar wat? Zonder enige ervaring op het gebied om een documentaire te maken, hebben wij toch voor deze uitdaging, ons avontuur, gekozen. Hoe kun je een complex land als India beter laten beleven dan met bewegend beeld en geluid? Door het maken van een documentaire over de dilemma’s waarmee Indiase vrouwen geconfronteerd worden als ze zwanger zijn van een meisje, willen wij een breed publiek bewust gaan maken van de diepere oorzaken van deze ‘meisjesmoorden’. Geen ‘incidentenjournalistiek’, geen bestraffend vingertje, maar een realistisch portret van een situatie waarin vrouwen gedwongen worden afschuwelijke en onmenselijke keuzes te maken.

ImageDe afgelopen maanden hebben we ons flink moeten verdiepen in het onderwerp, het land en de cultuur. Plannen maken, subsidie aanvragen, synopsis schrijven, netwerk opbouwen en publiciteit zoeken, behoren tot onze dagelijkse bezigheden. Uiteraard bestaat onze week ook uit genoeg gezellige lunches, borrels, koffiemomentjes en lachbuien. Het samenwerken met elkaar wordt alleen maar leuker en hechter. Uiteraard lopen we tegen dingen aan waarvan we denken: “Hoezo hebben we dit niet eerder bedacht. Deze ervaringen en gebeurtenissen, geven het project wel een persoonlijk karakter.”

Tot op heden hebben wij India nog niet mogen ‘ontmoeten’. Het maken van een documentaire vraagt veel voorbereidingen en afhankelijkheid van andere partijen. Op dit moment hangt alles van de financiële zekerheid af. Momenteel hebben we een aantal lopende subsidie aanvragen waarvan we nog wachten op een reactie. Hopelijk zal het moment dat we in het vliegtuig stappen niet lang meer op zich laten wachten.

Wekelijks zullen wij jullie in deze column op de hoogte houden van de ontwikkelingen en de dagelijkse dingen die wij meemaken. Ook zullen we dieper ingaan op de huidige problematiek en de achtergronden hiervan.

Wij zouden het heel erg leuk vinden om meningen en ervaringen te horen van de bezoekers van Indian Feelings!

Madri & Vera

Wil je Madri en Vera steunen?
Dat kan! Stort je bijdrage op:
Bankrekening: 160930642
T.n.v.: Hogeschool INHOLLAND Haarlem
O.V.V. kostenplaats 1811 0607p21811w035 (India Documentaire)

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 2, 2007 om 9:44 pm

  Wat leuk dat jullie dit gaan doen.

 2. Reply
  Gast
  mei 2, 2007 om 11:58 pm

  Erg interessant en goed initiatief!
  Het wordt tijd dat de ogen van mensen open gaan voor de andere erge dingen die in de wereld aan de hand zijn. De oorlog in Irak en Amerika behoren niet de enige nieuwsitems te zijn.

  Vind het een erg goede actie van jullie. Ik kijk uit naar jullie columns en heel veel sterkte ermee!!

 3. Reply
  Gast
  mei 3, 2007 om 8:57 pm

  Zeker goed, dat men niet alleen bezig is met zelfverrijking, maar ook in staat om de gemeenschap in en buiten Nederland te helpen.
  Keep up the good work!

 4. Reply
  Gast
  mei 5, 2007 om 2:44 pm
  Harm

  Beste Madri en Vera,

  Ik ben ervan overtuigd dat jullie een hel goede documentaire gaan maken. Hopelijk heeft die het effect wat jullie willen bereiken. 🙂

 5. Reply
  Gast
  mei 7, 2007 om 4:06 pm
  Thomas (o\'hout)

  Hee vera,

  goed bezig. Mooi stukje geschreven!

  Veel succes ermee!

 6. Reply
  Gast
  mei 9, 2007 om 8:44 am
  Madri & Vera,

  Dames jullie zijn heel goed bezig. Eindelijk neemt iemand deze stap wat allang had moeten gebeuren. \”19 miljoen tekort aan meisjes\” is heel veel. India moet wakker geschud worden. Dit komt doordat de ouders \’deheej\’ (bruidschat) moeten betalen. Terwijl dit jaren geleden afgeschaft is. Ik wens jullie heel veel succes! 🙂

 7. Reply
  Gast
  mei 9, 2007 om 3:36 pm
  Boek Mala Sen

  Een mooi en leerzaam boek over o.a. dit onderwerp is Death by Fire: Sati, Dowry Death and Female Infanticide in Modern India/Mala Sen. New Delhi, Penguin, 2001, xiv, 270 p., $14. ISBN 0-14-302766-2.

 8. Reply
  Gast
  mei 9, 2007 om 3:48 pm
  oeps foutje...

  Vera en ik hebben een klein foutje gemaakt… het zijn geen 19 miljoen maar 39 miljoen meisjes die er meer hadden moeten zijn!!!

  Onze tweede column wordt deze week nog geplaatst en daar schrijven we wat meer over de problematiek en wat er precies aan de hand is…

  Bedankt voor alle reacties!!

  Groetjes Madri

 9. Reply
  Gast
  mei 10, 2007 om 6:41 pm
  Marloes

  Hey Dames,
  De reis komt nu steeds dichterbij, spannend! Echt geweldig van jullie hoor, dit allemaal!! Ben heeeel erg benieuwd naar jullie ervaringen in India en natuurlijk de docu!!!!

 10. Reply
  Gast
  mei 14, 2007 om 12:03 pm

  Mooi initiatief. Succes met de documentaire!
  Groetjes Saskia

 11. Reply
  Gast
  mei 16, 2007 om 10:27 am
  Marije

  Wie had dat ooit gedacht.. van zangeres naar serieuze docu maakster! You\’re the man!! uhmmm sort off.. Ma3 ben trots op je en weet zeker dat dit een super ervaring gaat worden!
  Dikke kus

 12. Reply
  Anniek
  december 13, 2007 om 1:52 pm

  Hallo Madri en Vera,
  toevallig kreeg ik de link van jullie project doorgestuurd. Ik vertrek over 3 weken naar India om daar onderzoek te gaan doen naar Daughter elimination, dit in opdracht van de Voluntary Health Association in Punjab. Wellicht kunnen wij nog iets voor elkaar betekenen? Ik plaats liever m’n e-mailadres niet hier op internet, maar laat anders een berichtje achter op m’n weblog: niekje81.waarbenjij.nu

  Groet, Anniek

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen