Daar komt de bruid…


De zomer. In mijn jonge jaren, en dat lijkt nu wel heel lang geleden, was dit de periode van het aflopen van bruiloften. In mijn nabijheid heb ik al enige jaren niet mogen genieten van een echte Hindoestaanse trouwerij. Dit omdat er geen trouwlustigen in de omgeving te vinden waren. Na zoveel jaren valt dus ook de eerste uitnodiging bij mij op de deurmat. Daar behoren dan ook de sociale “lasten ” toe.

Want het blijkt dat een Nederlands gezegde nog steeds van zich laat spreken. “Een huwelijk tussen twee geloven, daar slaapt de duivel tussen.” Immers het meisje en haar familie belijden het hindoeà¯sme en de jongeman in kwestie belijdt het islamitische geloof. Vroeger begreep ik al niet waarom dit punt zoveel problemen met zich meebracht. En ook nu nog steeds begrijp ik niet waarom dit nog steeds een heet hangijzer is.

De aankomende bruid in kwestie heeft het ouderlijke huis verlaten omdat zij geen contact mocht onderhouden met de bruidegom. Na vele intimidaties, bedreigingen en zelfs mishandelingen heeft zij noodgedwongen een keuze gemaakt en is ingetrokken bij haar toekomstige schoonouders. Op haar bruiloft zullen haar ouders en haar overige familieleden niet aanwezig zijn. De ouders van de jongeman in kwestie hebben getracht in der minne tot een regeling te komen, echter de ouders van de bruid waren daar niet toe bereid. De ouders van de bruidegom en zijn familie organiseren nu zelf het huwelijksfeest en dragen ook alle financiële lasten.

WAAROM mag het meisje met een hindoeà¯stisch achtergrond niet in het huwelijk treden met een jongeman met een islamitische achtergrond of, omgekeerd? WAAROM wordt er geëist dat je eerst moslim moet worden om met een islamiet te trouwen? Nu ken ik veel voorbeelden van vrouwen die gehuwd zijn met iemand met een islamitische achtergrond. Hindoe mannen die zich vanwege een huwelijk bekeren tot het islamitische geloof, daar is veel minder van bekend, hoewel ik dit in mijn omgeving wel heb ervaren.

Wat mij stoort aan dit maatschappelijke onrecht is het feit dat de grondrechten van burgers ernstig worden geschonden. Immers de grondwet verbiedt onderscheid te maken op grond van geloofsovertuiging. Zou het niet een fantastisch idee zijn om tegen de ouders aangifte te doen wegens discriminatie en daarmede jurisprudentie te scheppen? Of in een kort geding een voorschot eisen voor de kosten van de bruiloft? Op dit moment lijkt dit grote onzin maar ik vraag mij af wat de toekomst ons kan brengen.

De ouders van de bruidegom werden geconfronteerd met een situatie waarin zij stellen naar eer en geweten te hebben gehandeld. Zij zorgen dat er snel wordt getrouwd zodat er vanuit de omgeving niet met de vinger hun richting uit wordt gewezen. Nu ik hiermee word geconfronteerd en zelf twee kinderen heb, vraag ik mij af hoe ik zal reageren in een dergelijke situatie. Stel, zoonlief vindt de liefde van zijn leven en de familie van het meisje gaat hier niet mee akkoord.

Voorlopig heb ik nog vele jaren te gaan om hiervoor een geschikte oplossing te vinden. Zoonlief is thans verliefd op Martine en Brechje. Dus hoef ik mij op dit moment geen zorgen te maken. Als hij thuiskomt met Shanti of Ruksannah dan heb ik misschien een probleem. Nu ik mijn gedachte hierover laat gaan, wat als hij nu thuis komt met Nawaaz of Boyke????????????. Als dit het geval is, eis ik wel dat schoonzoon goed kan koken en van shoppen moet houden !!!!!

Door: Santa Gopal

Reacties
 1. Reply
  Gast
  september 19, 2005 om 1:51 pm

  Amen! :grin

 2. Reply
  Gast
  september 22, 2005 om 7:55 pm
  onzin

  moslim-hindu is moeilijk te combineren als je perse gelovig WILT zijn. je moet kiezen ts. liefde of geloof. kies je voor leifde dan moet geloof geen belangerijke meer gaan spelen!!

 3. Reply
  Gast
  september 22, 2005 om 8:01 pm
  vraag:?

  Ik vind dat je moet wachten met seks tot t huwelijk, maar soms is het zo moeilijk. Hoe ga je daarmee om?? Gewoon nikz zeggen/doen hopen dat GOD je helpt volhouden en voor je t weet is t zover misschien?

 4. Reply
  Gast
  oktober 20, 2005 om 3:38 pm

  het kan wel moslim en hindu maar dan kun je niet trouwen dan zul je moeten samenwonen want ik zou niet weten hoe ik wij willen beiden ons geloof niet opgeven

 5. Reply
  Gast
  oktober 29, 2005 om 12:39 am
  Single Mom

  Ik begrijp niet waarom dat niet zou kunnen. Zelfs in een huwelijk is het nog steeds niet verboden om individuele vrijheid te hebben. Dus dat betekent ook vrijheid van geloofsovertuiging. Het meisje beleidt haar geloof en de jongen kan meedoen of niet en de jongen beleidt zijn geloof en het meisje kan ook meedoen. Ik zie daar het probleem niet zo van in. Wat ik helemaal flauwekul vindt is dat er tegenwoordig nog steeds binnen het hindoeisme wordt gediscrimineerd. Kijk maar naar de Sanatans en de Samaadjies?
  En wat nou als je na 10 jaar huwelijk (zonder gemengde geloofsovertuiging)ineens besluit om een ander geloof te gaan beleiden? Moet je partner dan ook van geloof veranderen? En hoe zit het dan met de kinderen?
  Het is tenslotte veel belangrijker om eerst een goed mens te zijn en dan pas verder te kijken.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen