Neemt het Indiase Bajaj de merknaam Vincent over?


Nieuws

Het is nog niet officieel, maar in vooraanstaande Indiase media wordt melding gemaakt van een overname van de merknaam Vincent door de Indiase voertuigfabrikant Bajaj. 

Vincent, oorspronkelijk Vincent HRD, werd in 1928 in Engeland opgericht door Philip Vincent. Met name de modellen Black Shadow en Black Lightning met hun dikke V-twins maakten het Britse merk vanaf 1948 wereldberoemd. De reclameslogan luidde in die tijd niet voor niets: “The world’s fastest motorcycles’. En ja, met 998 cc, 55 pk en een top van 200 km/uur was de Black Shadow in zijn tijd een sensationele machine. De sportievere Black Lightning ging er nog even overheen, 240 km/uur en 70 pk.

Midden jaren vijftig eindigde het avontuur echter wegens financieel slecht weer. De merkrechten gingen naar Matt Holder, en inmiddels liggen ze bij zijn zoon David M. Holder. Maar naar het schijn zijn of worden de rechten dus overgenomen door Bajaj. 

Of de Indiase fabrikant ook echt motoren onder de naam Vincent wil gaan produceren is nog onduidelijk. Overigens is Bajaj sinds 2020 ook al eigenaar geworden van het oude Amerikaanse motormerk Excelsior-Henderson. Bij Royal Enfield – sinds 1955 in India – en ook bij BSA (Birmingham Small Arms) als dochter van Mahindra zullen ze deze ontwikkelingen ongetwijfeld op de voet volgen.

Saillant detail is dat Bajaj samen met Triumph motorfietsen tussen de 250 en 400cc ontwikkelt voor de Aziatische markt en dat Bajaj bovendien sinds 2007 middels diverse holding-structuren verweven is met KTM en ondertussen een aandeel in de Oostenrijkse fabrikant van bijna 50 procent. Lichtere modellen van KTM en Husqvarna worden ook in India geproduceerd. 


Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement

 • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
 • 24 uitgaven per jaar
 • Elke twee weken thuis in de bus


Direct toegang aanvragen

Een

jaar

MotoPlus

voor

slechts

55,-

Overig nieuwsLees verder op:
https://www.motoplus.nl/nieuws/neemt-het-indiase-bajaj-de-merknaam-vincent-over/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen