Yes I do … OR i don’t???


De 7 stappen bij het Hinduhuwelijk. Untitled Document

Met god als onze gids,lopen wij deze eerste stappen. Laten wij bidden voor voedsel en een leven met eer en respect,

Met deze tweede stappen bidden wij voor mentaal- ,spirituele- en fysieke kracht, laten we samen lopen zodat wij samen ‘sterk’ zullen groeien,

Met deze derde stappen beloven wij al onze goede en slechte tijden met elkaar te delen, laten we samen lopen op de weg naar welvarendheid,

Met deze vierde stappen beloven we onze ouders en ouderen nooit te vergeten, we zullen al onze goede en slechte momenten met hun delen,

Met deze vijfde stappen vragen we om mooie gezonde kinderen, we bidden voor ieder levend wezen in het universum,

Met de zesde stappen bidden we voor een lang en gelukkig leven samen,

Met de zevende en laatste stappen beloven wij voor altijd vrienden te zijn, we bidden voor onderlinge begrip, kameraadschap loyaliteit en eenheid,
‘laat mij jouw vriendschap bereiken, laat mij nooit keren tegen jouw vriendschap en laat jouw vriendschap zich nooit keren tegen die van mij’.

 

Gribhnámi te saubhagatváya hastam mayápatyá jardastirayathas&aacute
Bhagoaryyammá savitá purandhiramahyam tvadurgáharpatyá devah

betekenis: op dit gelukkige moment van ons leven, neem ik jouw hand in de mijne  Blijf bij mij als mijn partner voor eeuwig.

Inderdaad.. hoe gelukkig is het paar dat deze beloftes maakt op het meest gelukkige moment van hun leven. Hun eenzaamheid eindigt hier en een heel nieuwe wereld gaat er open waarin al de simpele dingen in het leven heel belangrijk zullen worden.
Is dat in de praktijk ook werkelijk zo? Weten ‘newly weds’ wel waar ze aan beginnen tijdens het lopen van de saat phere?

saat.png We leven in een tijd met een totale individuele vrijheid. Alles schijnt te zijn gefocusseerd op de vrijheid van het individu. De normen en waarden, van de ‘saat phere’, worden door velen als obstakel gezien voor hun vrijheid en ontwikkeling. Ze worden beschouwd als iets wat niet meer van toepassing is voor deze tijd. Het gezin, de man en de vrouw, wordt lang niet meer beschouwd als de hoeksteen waarop een maatschappij is gebouwd.

Nee, alles wordt opgeofferd aan de persoonlijke vrijheid en persoonlijke welzijn. Het gevolg hiervan is dat de mensen te egoïstisch en immoreel worden. Ze hebben geen respect meer voor elkaar, nog voor hun ouders nog voor hun omgeving. Doordat de mensen van deze tijd zichzelf zoveel vrijheid toekennen, zijn er dan ook geen obstakels meer om bijvoorbeeld, bij geringste problemen, vreemd te gaan of  met een scheiding te dreigen.

Zonde niet waar?

Ik geloof  wel in de zeven beloftes die er in het hindoe huwelijk gemaakt worden, dit maakt een huwelijk niet zomaar een spel dat leuk te spelen is en wanneer het te saai word  een van de beide partijen zeg: het is mooi geweest  GAME OVER!! (natuurlijk zijn er ook andere redenen voor scheidingen, maar daar kom ik later wel op terug).

Dus mensen voordat er getrouwd wordt.. lees de 7 gouden beloftes maar eens goed door en vraag jezelf af: ‘ wil ik dit wel ?’

Maya

 

Reacties
 1. Reply
  Gast
  juni 12, 2006 om 2:01 am
  Saath Pheren...

  Goed dat dit artikel er bij staat, want het aantal scheidingen nemen steeds toe, vooral bij de Hindoestanen, volgens de statistieken dan.

  Het huwelijk is niet alleen voor het genot, ook wanneer er tijden zijn dat het niet goed gaat.

  Beiden moeten er werk van maken om het hele leven bij elkaar te blijven, zo niet, dan maakt belofte schuld!

  Het Hindoe

 2. Reply
  Gast
  juni 12, 2006 om 2:01 am
  reactie

  Dank je!jij snapt het doel achter mijn artikel;)

 3. Reply
  Gast
  juni 12, 2006 om 2:01 am
  maya ik hou van je

  uuhmmmm.. ja ik ben getrouwd:P

 4. Reply
  Gast
  juni 12, 2006 om 10:25 am
  *Shanti*

  Het is wel een goed stukje..

  Ik denk dat sommige mensen meer trouwen voor het grote feest en vergeten dat er zoveel dingen bijkomen als je bent gehuwd. Jongens en meisjes van tegenwoordig die denken dat ze net als eerst (voordat ze gehuwd waren) verder kunnen gaan. Daardoor eindigen ze meestal met een scheiding.

  Ga zo door Maya 😉

  xxx Shanti

 5. Reply
  Gast
  juni 12, 2006 om 10:48 am
  Maya

  Hoi Shanti
  ja het is inderdaad waar dat meeste paren vooral de wat \’jongere\’ helemaal niet weten waar ze aan beginnen,ze wonen nog lekker bij hun ouders(wat ze vaak ook niet goed genoeg vinden),gaan uit,zijn helemaal verliefd en realiseren zich niet dat als je getrouwd bent dat je dan ECHT voor de 100% alleen voor elkaar moet gaan..dat valt dus zwaar tegen na zo een wittebroods week:)..natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij de ouders een rol spelen,of dat het paar er ook echt uit komt samen en wel happy ever after leeft :p

 6. Reply
  Gast
  juni 12, 2006 om 7:28 pm
  Rani

  Ik heb al tegen je gezegd dat het een goed stuk is 🙂

 7. Reply
  Gast
  juni 17, 2006 om 7:10 pm
  oproep

  ik wil ook trouwen.
  Wie biedt zich aan?

 8. Reply
  Gast
  juni 20, 2006 om 10:23 am

  valt altijd te regelen… :roll

 9. Reply
  Gast
  juni 22, 2006 om 5:43 pm

  Dit is nou precies de reden dat ik ook wil trouwen…

 10. Reply
  Gast
  juni 22, 2006 om 10:50 pm
  Henna

  Ik hoop dat iedereen het stukje leest. Het zijn wel 7 beloftes waar je voor klaar moet zijn en ook achter moet staan, voordat je in het huwelijk gaat. Je moet ook bereid zijn, om te investeren ook al zijn er fouten gemaakt. Als mens maak je fouten en van je fouten moet je leren. Je moet elkaar steunen en vooral geen vergelijkingen maken met het ouderlijk huis. Je bent man en vrouw als je getrouwd bent en je bent samen verantwoordelijk.

 11. Reply
  Gast
  augustus 27, 2006 om 2:08 pm
  Maya is the best

  well done Maya

 12. Reply
  Gast
  augustus 27, 2006 om 2:08 pm
  je stinkt

  :eek

 13. Reply
  Gast
  oktober 5, 2006 om 5:31 pm
  haajj

  wat een domme huwelijks aantreding :upset 🙁

 14. Reply
  Sadhena J
  juli 5, 2009 om 1:10 am

  het hoeft niet zo negatief hoor.Iedereen heeft wel eens een periode dat het minder goed gaat, maar over alles valt te praten. Natuurlijk zijn er dingend ie totaal niet kunnen (vreemdgaan). Ik ben van mening zodra je verkering hebt hoor je serieus te zijn, de basis MOET goed gelegd zijn wil je een geslaagde huwelijk hebben er moet vertrouwen zijn, hierbij spelen vele dingen een rol, de opvoeding hoe hebben je ouders je groot gebracht, heb je waarden en normen leert en doe je er uberhaupt wat mee. Zo kan je wel van alles bedenken, maar de stel moet zelf zijn grenzen aangeven van wat wel en niet kan. AFSPRAKEN maken!

  En de saath phere>>>iedereen die wilt gaan trouwen hoort te weten wat het inhoud, ga naar je ouders of een pandiet die kunnen je het allemaal uitleggen!! Trouwen is mooi en dat moet je mooi houden anders heeft het geen zin. Trouwen doe je niet met z’n tweeen, trouwen is met de hele familie! Je hoeft phoewa, mousie niet aardig te vinden maar saas en sasoer dat is wel erg belangrijk. Het gezin waar je uit komt als dat maar door de schoon zoon/-dochter geaccepteerd wordt zit het goed.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen