Wat is Westers Universeel Soefisme?


Introductie

“Soefisme is religie als je er religie van wilt leren, filosofie als je er wijsheid van wilt leren, en mystiek als je erdoor geleid wilt worden bij het ontvouwen van de ziel. En het is meer dan deze dingen. Het is het licht, het leven dat voedsel is voor elke ziel en een sterfelijk wezen tot onsterfelijkheid opheft. Het is de boodschap van liefde, harmonie en schoonheid.”

Dit hield Inayat Khan zijn gehoor voor, op vragen naar zijn boodschap. Hij noemde het een boodschap van alle tijden. Soefisme, zegt Murshid, is de bron van wijsheid, die aan het begin van de mensheid is geschonken en kent dus geen stichter. God zelf is die bron.

Want het zoeken naar vrede en volmaaktheid stond en staat nog altijd centraal in de menselijke zoektocht naar zingeving. Vanaf de Egyptische mysterie scholen verspreidde de boodschap zich, via Bijbelse profeten, Griekse filosofen, de islam en poëzie van Perzische dichters zoals Rumi, tot in India, waar ze in aanraking kwam met het hindoeïsme. De musicus/mysticus Hazrat Inayat Khan is in deze veelzijdige soefi traditie opgegroeid. Toen hij in 1910 naar de Verenigde Staten reisde en vandaar naar Europa, verweefde hij dit soefisme met westerse denkbeelden en religieuze overtuigingen tot wat ‘universeel soefisme’ wordt genoemd. Dit richt zich voorbij uiterlijke verschillen van levensbeschouwingen en religies op de achterliggende spirituele idealen die zij gemeenschappelijk hebben. Universeel soefisme reikt methoden aan om deze idealen te verwezenlijken. De Soefi Boodschap” is de boodschap, die steeds opnieuw wordt gegeven,wanneer zoals Krishna zegt Dhamma in verval is. De Inayati Orde is nu drager van deze nieuwe impuls en geeft methoden aan om bij de bron te komen. Nieuw is misschien wel dat wij zelf nu in staat worden geacht de Boodschap en de boodschapper in ons zelf te herkennen.

Centraal in het Soefisme  staat de vrijheid om je eigen weg te vinden. Niet van het leven afgekeerd, want juist de obstakels die je moet overwinnen om in deze wereld je idealen te bereiken – welke dat ook zijn – bieden je de kans je bewustzijn te ontwikkelen en te leren je hart te openen. Die groei maakt het leven vreugdevol. Natuur en kunst kunnen je hierbij stimuleren. info hayohuizinga@kpnplanet.nl of https://watismeditatie-nu9.webnode.nl/.Lees verder op:
https://destadamersfoort.nl/deel-je-nieuws/lokaal/religie/wat-westers-universeel-soefisme-648440

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen