Wall Street bezwijkt onder rentevrees


Wall Street bezwijkt onder rentevrees

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen verloren donderdag terrein nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell onbedoeld de tienjaarsrente omhoog praatte. Bij een slot van 3.768,47 punten, verloor de S&P 500 index 1,3 procent. De Dow Jones index leverde 1,1 procent in tot 30.924,14 punten en de Nasdaq daalde zelfs 2,1 procent bij een slotstand van 12.723,47 punten en verspeelde de daarmee tot nog toe opgebouwde winst in 2021.

Jerome Powell zei tijdens een evenement van de Wall Street Journal dat de Federal Reserve zal ingrijpen wanneer de financiële condities verkrappen.

“Ik zou me zorgen maken over wanordelijke omstandigheden in de markten of aanhoudende krappere financiële condities die het bereiken van onze doelen bedreigen”, zei Powell tegen de zakenkrant. Hij benadrukte dat de financiële condities momenteel zeer soepel zijn.

Toch schoot de Amerikaanse tienjaarsrente donderdag omhoog naar 1,54 procent. Eerder zei Powell nog dat de stijgende rentes het vertrouwen in de economische outlook voor de VS weerspiegelen.

“De sussende woorden van Powell sussen niet. Logisch als je zegt dat je een te hoge inflatie niet zal toestaan”, zei analist Corne van Zeijl van Actiam op Twitter.

De Fed-voorzitter benadrukte donderdag opnieuw dat de centrale bank geduldig zal zijn met de oplopende inflatie die dit jaar wordt verwacht. De Fed rekent er nog steeds op dat dit een eenmalig effect is.

Powell herhaalde tijdens het webinar ook dat de centrale bank nog “ver verwijderd” is van zijn doelstellingen: namelijk een maximale werkgelegenheid en een stabiele inflatie van 2 procent.

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de procedure waarmee de wet voor het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden in behandeling kan worden genomen.

In de Senaat hebben de Democraten en Republikeinen evenveel zetels, beide 50, en moest vicepresident Kamala Harris als ‘tiebreaker’ fungeren om een motie aan te nemen waarmee in de komende dagen over de wet kan worden gestemd. 

Eind vorige week gaf een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden al groen licht voor het American Rescue Plan. De Senaat stemt vermoedelijk in de komende dagen in met het plan, dat door de senatoren op bepaalde punten is aangepast.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de arbeidskosten in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal van 2020 iets minder hard zijn gestegen dan aanvankelijk gedacht, met 6 procent. De arbeidsproductiviteit daalde in diezelfde periode ook minder hard dan eerder verwacht, met 4,2 procent.

Verder stegen de fabrieksorders in de VS in januari voor de negende maand op rij. De toename van 2,6 procent was iets beter dan voorzien.

Qua economische data hadden beleggers donderdag echter vooral aandacht voor de nieuwe wekelijkse werkloosheidsaanvragen, die licht stegen, met 9.000 tot 745.000 aanvragen. Dit is echter nog steeds iets minder dan verwacht. Economen rekenden op 750.000 claims.

De week staat sowieso in het teken van nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Woensdag bleek het ADP werkgelegenheidsrapport teleurstellend, met minder nieuwe banen dan verwacht. Vrijdag wordt het officiële rapport vrijgegeven.

Volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management zou slecht nieuws morgen in het officiële rapport als positief kunnen worden gezien. Het zou de vrees voor de markt niet aanwakkeren, denkt de marktkenner.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,1969.

De olieprijs is donderdag flink gestegen. Op een settlement van 63,83 dollar werd een vat West Texas Intermediate 4,2 procent duurder. Dit is het hoogste niveau in bijna twee jaar.

De markten reageerden enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april. Ook verlengde Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag, die eind maart zou aflopen, tot eind volgende maand.
 
Bedrijfsnieuws

Kroger heeft in het vierde kwartaal de winstprognose van analisten ruimschoots overtroffen, hoewel de omzetstijging wel nipt achterbleef op de ramingen. Het aandeel steeg 2,5 procent.

General Motors wil een tweede batterijenfabriek bouwen in de VS, samen met partner LG Chem, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Okta koopt een aanbieder van klantauthenticatie-software genaamd Auth0 voor 6,5 miljard dollar. Het aandeel verloor 6,2 procent.

Square verloor 6,8 procent na berichten dat het een meerderheidsbelang neemt in muziekplatform Tidal van rapper Jay Z voor bijna 300 miljoen dollar.

Disney sluit dit jaar zeker zestig winkels in Noord-Amerika, maakte het entertainmentbedrijf woensdagavond bekend. Het aandeel daalde 2,2 procent.

Amazon.com is in gesprek met de National Football League over exclusieve rechten op veel American football-wedstrijden. Het bedrijf verloor 0,9 procent.

De Britse mededingingswaakhond CMA is een onderzoek gestart naar Apple, na klachten dat de voorwaarden die het bedrijf stelt aan ontwikkelaars van apps voor de App Store van Apple oneerlijk zijn en eerlijke concurrentie tegengaan. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Chevron en Exxon Mobil stegen 1 tot zelfs 4 procent in het spoor van de hogere olieprijzen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Lees verder op:
https://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/653997/Wall-Street-bezwijkt-onder-rentevrees/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen