Wales gaat twee weken lang in volledige lockdown


Wales gaat vanaf vrijdag twee weken lang een volledige lockdown om het grote aantal nieuwe gevallen van het coronavirus terug te dringen. Ook wereldwijd loopt het aantal coronabesmettingen snel op.

Volgens de nieuwe regels zal iedereen in Wales thuis moeten blijven en mogen alleen zogeheten essentiële werknemers naar hun werkplek gaan, zei eerste minister Mark Drakeford vandaag.

Niet meer op bezoek in Wales

Bijeenkomsten met mensen uit andere huishoudens zijn niet toegestaan, behalve voor alleenwonende volwassenen en alleenstaande ouders.

Het aantal besmettingsgevallen in Wales is de afgelopen weken flink gestegen, ondanks het feit dat de beperkingen op verschillende locaties zijn aangescherpt. In totaal telde Wales tot nu 1711 sterfgevallen als gevolg van het virus.

„Een noodstop is onze beste kans om de controle over het virus terug te krijgen en een veel langere en schadelijkere nationale lockdown te vermijden”, zei Drakeford. „Als we nu niets doen, zal het versnellen”, voegde hij eraan toe, waarschuwend dat de intensivecareafdelingen al vol waren.

Wales op slot, maar hoe is het elders?

De gedecentraliseerde regeringen van het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van lokale regels om het virus te bestrijden. De Britse premier Boris Johnson wordt inmiddels geconfronteerd met oproepen om soortgelijke maatregelen voor Engeland op te leggen.

Een foto van Boris Johnson; gaat hij Wales opvolgen?
Gaat Boris Johnson in Engeland net zulle zware maatregelen nemen als in Wales gebeurt? Foto: AFP / Eddie Mulholland

Noord-Ierland kondigde vrijdag aan dat het pubs en restaurants voor een maand zou sluiten en de schoolvakanties zou verlengen. Pubs en andere horeca in centraal Schotland gingen eerder deze maand al dicht voor zestien dagen.

Wereldwijd 10 miljoen besmettingen in een maand

Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vandaag de 40 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De grens van 30 miljoen werd een maand geleden overschreden, op 18 september. Op 11 augustus werd de 20 miljoen gepasseerd.

Nog altijd zijn de meeste besmettingen vastgesteld in de Verenigde Staten (ruim 8,15 miljoen). De verwachting is dat India (nu ruim 7,5 miljoen) op termijn de eerste plek overneemt.

Brazilië staat derde met 5,2 miljoen vastgestelde coronagevallen en Rusland vierde met 1,4 miljoen besmettingen. Argentinië, Colombia, Frankrijk en Spanje volgen met aantallen tussen de 900.000 en 1 miljoen. Nederland staat met ruim 242.000 besmettingen in de lijst van de universiteit in Baltimore.

Het wereldwijde dodental door COVID-19 staat inmiddels op meer dan 1,1 miljoen. Ook hierbij voeren de VS de ranglijst aan, met bijna 220.000 sterfgevallen. Brazilië, India, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje staan ook in de top zeven.

Lees: Coronaboete in eerste weekend nieuwe regels 430 keer uitgeschreven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Wales gaat twee weken lang in volledige lockdownLees verder op:
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/buitenland/2020/10/wales-twee-weken-lang-strenge-lockdown/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen