‘VS willen heffingen voor Oostenrijk, Italië en India om digitale belasting’


De Verenigde Staten willen importheffingen opleggen aan Oostenrijk, Italië en India, vanwege hun geplande digitale belasting voor techreuzen zoals Google en Facebook. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Door de digitale belasting moeten de techbedrijven belasting gaan betalen over het gedeelte van het inkomen dat ze lokaal, in die landen, verdienen.

De VS startten afgelopen zomer een onderzoek naar belastingen op digitale diensten. De regering wil nagaan of die belastingen nadelig zijn voor Amerikaanse techbedrijven zoals Apple, Google, Amazon of Facebook. Dat onderzoek is bijna klaar. Ook andere landen die een digitale belasting willen invoeren kunnen volgens de bronnen een heffing verwachten, zoals Brazilië, Tsjechië, Indonesië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Voor de heffingen maken de VS gebruik van een artikel in de Amerikaanse handelswet. Dat zorgt ervoor dat er sancties opgelegd kunnen worden voor oneerlijke handelspraktijken. Op basis van datzelfde wetsonderdeel besloot de VS al tot het heffen van tarieven op Chinese spullen, vanwege vermeende diefstal van intellectueel eigendom.

Er wordt al heel lang gepraat over een mondiaal akkoord voor omzet- of winstbelasting voor grote techbedrijven. De onderhandelingen hierover bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn opgeschort naar volgend jaar vanwege de coronapandemie en omdat de VS in de aanloop naar de presidentsverkiezingen er nog geen besluit over wilden nemen.

Vorig jaar zette de Europese Unie plannen voor een Europese digitale belasting nog in de ijskast in afwachting van onderhandelingen binnen de OESO. De Europese Commissie heeft eerder al aangegeven zelf met een voorstel te komen als het in OESO-verband te langzaam gaat.Lees verder op:
https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/vs-willen-heffingen-voor-oostenrijk-itali%C3%AB-en-india-om-digitale-belasting/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen