VS verantwoordelijk voor derde van internationale wapenhandel | Buitenland | Nieuws


thinkstock Archiefbeeld.

De Verenigde Staten hebben de voorbije jaren hun positie als ’s werelds grootste wapenhandelaar versterkt. Ze zijn verantwoordelijk voor een derde van de internationale wapenhandel. Dat zegt een Zweeds onderzoeksinstituut vandaag.

In zijn laatste rapport over de internationale wapenhandel schat het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) dat de wapenhandel met 10 procent is toegenomen in de periode 2013-2017, vergeleken met 2008-2012.

Gevechts- en transportvliegtuigen

De VS stond voor 34 procent van de internationale wapenhandel in die periode. Het land verkocht aan zeker 98 landen, zegt SIPRI. Een groot deel van de export van de VS bestond uit gevechts- en transportvliegtuigen. De export in de VS bedroeg 30 procent van de internationale wapenhandel in de periode 2008-2012.
Bijna de helft van de omzet maakte de VS in het Midden-Oosten. Azië was goed voor een derde. De belangrijkste afzetmarkt van de VS was Saoedi-Arabië, met bijna een vijfde van de omzet.

De op een na grootste wapenexporteur was Rusland, met ongeveer een vijfde van de internationale wapenhandel. Rusland verscheepte wapens naar 47 landen, alsook naar de rebellen in Oekraïne, zegt de denktank. Meer dan de helft van de Russische wapenexport gaat naar India, China en Vietnam.

Globale wapenimport

Na de VS en Rusland volgen Frankrijk, Duitsland en China. Vijf landen, India, Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en China, maken een derde uit van de globale wapenimport. India was de grootste wapenimporteur in de periode met 12 procent. Rusland, de VS en Israël zijn de belangrijkste leveranciers.Bron:
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/vs-verantwoordelijk-voor-derde-van-internationale-wapenhandel~a302304b/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen