Vincent vluchtte voor smog in New Delhi: ‘Mijn dochtertje moest aan de beademing’


Bricks woonde twaalf jaar met zijn gezin in New Delhi. Hij werkt daar en is getrouwd met een Indiase. 

Onlangs besloot hij toch naar de kust te verhuizen. “Een van de belangrijkste redenen was de gezondheid van mijn dochter”, vertelt hij tegen RTL Nieuws. “Mijn kinderen gingen met mondkapjes naar school.”

Noodtoestand

De luchtkwaliteit in New Delhi is gedurende het hele jaar slecht, maar in de maanden oktober tot december is er een piek. Het landbouwvuilnis wordt dan verbrand en hier komt veel vieze lucht bij vrij. Door een hogedrukgebied boven de stad kan deze nergens heen.  

Smog is voor de mensen in New Delhi dus niet nieuw. Maar dit jaar is het zo extreem dat afgelopen vrijdag een medische noodtoestand werd uitgeroepen. In de stad worden vijf miljoen mondkapjes uitgedeeld.

Roulatiesysteem auto’s

De mist is door de smog zo dik dat vliegtuigen niet meer kunnen landen. Ze worden omgeleid naar andere steden. Om de smog in de hand te houden heeft de overheid een roulatiesysteem voor het wegverkeer ingevoerd. De ene dag mogen alleen auto’s met een even getal op de kentekenplaat de weg op, de volgende dag alleen de oneven.

“Voor werk reed ik net door New Delhi en ik heb het idee dat het roulatiesysteem niet werkt. Er rijden even veel auto’s als normaal,” vertelt Bricks. “Vrouwen en taxi’s hoeven zich er namelijk niet aan te houden en bijna eenderde van de auto’s op de weg zijn taxi’s.”

Hogedrukgebied werkt als een deksel

Met een slechte luchtkwaliteit alleen heb je nog geen smog. Het is de combinatie van een hogedrukgebied en de vieze lucht. Het hogedrukgebied werkt als een soort deksel, waardoor de vieze lucht niet weg kan.

Normaal gesproken vervaagt deze namelijk in de atmosfeer, maar nu wordt het opgesloten. De smog wordt maar dikker en dikker, waardoor een vieze mist ontstaat.

New Delhi behoort tot een van de steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Tijdens de piek in de maanden oktober tot december is de luchtkwaliteit zo slecht dat het gevaarlijk is voor de gezondheid.

Oplossing zoeken gaat moeizaam

Bricks ziet dit niet snel veranderen. “Ze proberen een oplossing te vinden voor het probleem, maar dat gaat moeizaam. Het verbranden van vuilnis is voor de boeren nu eenmaal de goedkoopste oplossing.” Voor nu verwacht hij dat de smog nog wel even aanhoudt. “Het gebeurt elk jaar en duurt dan zo’n drie weken.”

De meteorologen van Buienradar denken dat de kans inderdaad groot is dat de smog nog wel even aanhoudt. “Aan het einde van de week lost het hogedrukgebied een beetje op. Maar niet voor lang, want begin volgende week komt het weer terug. De kans is dus groot dat de smog de hele maand blijft hangen.”Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4909001/smog-new-delhi-luchtkwaliteit-vieze-lucht-hogedrukgebied

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen