Uitgelicht: groot Afrikaans internetfonds trekt naar Damrak


Redactie –vrijdag, 6 september 2019

 De beursgang van Prosus volgende week woensdag verrijkt het Damrak met één van de grootste Europese investeerders in de online-economie. 

Het plan van Euronext Amsterdam om een Europese tegenhanger van technologiebeurs Nasdaq te worden krijgt zo meer vorm.

Anders dan biotechnologiefonds Galapagos, online maaltijdsiteTakeaway.com of betaalbedrijf Adyen is Prosus een verzameling deelnemingen, waarvan het Chinese Tencent met afstand de grootste is. In dat opzicht kan het fonds wellicht beter vergeleken worden met holdings zoals HAL.

Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediaconglomeraat Naspers, dat in 2001 een investering deed in een toen nog klein Chinees bedrijf genaamd Tencent, dat zo succesvol was, dat die deelneming de beurswaarde van het conglomeraat inmiddels totaal overheerst, met een waardering 100 miljard dollar. Niet alleen is het bedrijf door de explosieve groei van Tencent veel te zwaar geworden voor de beurs van Johannesburg, maar ook de overige activiteiten zouden hierdoor worden ondergewaardeerd. Door de afsplitsing van Prosus hoopt Naspers daar meer evenwicht in te brengen.  

Prosus bedient naar eigen zeggen meer dan 1,5 miljard mensen in 89 landen met zijn investeringen. De investeringen vallen uiteen in sociale mediawebsites Tencent en het Russische mail.ru  en ecommerce-bedrijven zoals veilingwebsites in onder andere India, fintech- en betaalbedrijven, maaltijdbezorging, internetwinkels en reizen.

De ‘eigen’ omzet van Prosus was vorig jaar 2,6 miljard dollar, waarop een operationeel verlies van ruim 400 miljoen dollar werd geleden. Inclusief de minderheidsbelangen in Tencent en andere deelnemingen werd vorig jaar een winst van ruim 4 miljard dollar geboekt, en een jaar eerder was dit zelfs meer dan 11 miljard dollar.   

Analisten van Morgan Stanley kijken bij voorkeur naar het rendement dat wordt behaald op de investeringen. Afgezien van het Tencent-belang, dat een rendement van 54 procent heeft, zou dat gemiddeld 15 procent per jaar zijn.

Maaltijdbezorging omvat investeringen in Delivery Hero, het Indiase Swiggy en het Braziliaanse iFood. 

De analisten van Morgan Stanley denkt dat in dit segment marges van meer dan 50 procent kunnen worden behaald, zo lang de bedrijven geen eigen bezorgdienst onderhouden. Het Duitse Delivery Hero doet dat wel, zodat de analisten voor deze deelneming, een concurrent van het Nederlandse Takeaway.com, rekenen op een marge van 30 procent of meer.  

De online betaaldienst PayU, die vooral in India actie is, heeft het Amsterdamse Adyen als belangrijkste concurrent. 

Het tweede socialemediaplatform Mail.ru, waarin Prosus een belang van 29 procent heeft, heeft een notering in Londen en zag de omzet in 2018 met ruim een derde groeien.

Tencent

Een belegging in Prosus blijft echter vooral een belegging in Tencent, dat met Google en Amazon tot de grootste internetbedrijven ter wereld behoort. Het Chinese bedrijf bezit het populairste sociale mediaplatform in China, WeChat, en zette de laatste jaren sterk in op games, die inmiddels een groot deel van de omzet genereren. Tencent zag vorig jaar de omzet met 32 procent stijgen tot 45,5 miljard Amerikaanse dollar, terwijl de winst 10 procent steeg tot omgerekend 14 miljard dollar. 

Naspers kocht in 2001 voor 34 miljoen Amerikaanse dollar een belang van 46,5 procent in het Chinese technologiebedrijf, dat sinds 2004 een beursnotering in Hong Kong heeft. Het belang van Naspers-dochter Prosus is inmiddels gedaald tot 31 procent, maar dat is nog altijd goed voor een slordige 129 miljard dollar.

Volgens het prospectus van Prosus zal de holding te Hoofddorp na de beursgang ongeveer 100 miljard dollar waard zijn, aanzienlijk minder dus dan de marktwaarde van het belang van Tencent, zelfs als de overige activiteiten niets waard zouden zijn. Die forse korting wordt onder andere veroorzaakt doordat beleggers in een holding weinig zeggenschap hebben. Ook het Nederlandse HAL en bijvoorbeeld het Belgische Sofina kennen een dergelijke ‘holdingkorting’.

De controle over Prosus blijft bij Naspers, dat voorlopig niet meer dan 27 procent van de aandelen naar de beurs brengt.  

Het Zuid-Afrikaanse mediaconcern, dat voortkwam uit de krantenuitgeverij Nasionale Pers heeft het Zuidafrikaanse staatsbedrijf Public Investment Corp als grootste aandeelhouder. Bijna 40 procent van de aandelen is in handen van Zuid-Afrikanen en het fonds wordt tegen vijandige overnames beschermd door een constructie.

Al met al krijgt het Damrak er volgende week een interessante zwaargewicht bij, dat met zijn deelnemingen in Chinese, Indiase en Russische internetbedrijven de AEX-index weer een stukje meer ‘tech’ maakt.  Lees verder op:
https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2019/09/06/uitgelicht-groot-afrikaans-internetfonds-trekt-naar-damrak/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen