Tijdens het betreden van ‘mijn’ levensweg…


Of je nu een moeder, vader, vriend, broer, zus, vriend of vriendin hebt, we zullen altijd met onszelf eindigen. Wij zelf moeten onze eigen bergen verzetten. Vaak vraag ik me af, wie er tot het einde bij me zal blijven. En ook al zijn er mensen die me adviseren of iets bij brengen, bij het einde hebben we alleen onszelf. Deze weg lijkt vaak onmogelijk, koud en alleen. Vrienden zijn door de jaren heen gekomen en gegaan. Familie lijkt door culturele waarden hun eigen leven erop na te houden.

Mijn boodschappen
We zijn alleen gekomen en vertrekken alleen. Hoewel ik enorm veel van mijn partner hou, besef ik heel goed dat mijn leven grotendeels bestaat uit de pad die ik zelf zal afleggen. Vaak voel ik me een eenling. Ik neem verschillende gebeurtenissen waar en maak ik mijn ‘zussen’ duidelijk wat ik heb ervaren en wat het gevolg van mijn acties zijn geweest. Mijn boodschappen voelen na het doorgeven hiervan onbegrepen en daardoor minder van waarde. Ik wil ze het slechte te besparen. Maar dan nog lijken mijn ervaringen alleen positief voor ‘mij’ geweest te zijn. Er zei ooit eens iemand, een medium, en meerdere mensen, jij bent in dit leven op aarde gekomen om jouw boodschap te verspreiden. Zo heb ik mijn begin jaren hier op aarde ervaren. De laatste tijd denk ik vaak aan de mislukte pogingen van het verspreiden van mijn boodschap. Wat nou als ik aan het einde van mijn leven er achter kom dat het delen van mijn ervaringen geen nut is geweest? En dat mensen er niet klaar voor zijn om te luisteren naar andere wegen die naar Rome toe leiden?

Mijn voorbeelden
Er zijn dagen waar ik even stil sta bij mijn vader Shiv en mijn moeder Parvati en kijk ik ze diep in hun ogen aan vragend naar antwoorden. Ik kom altijd vrede vol van hun vandaan. En realiseer me dan dat ik filosofisch ben ingesteld en te vroeg volwassen ben geworden. Mensen zoals Gandhi en Martin Luther King hebben bergen verzet.Hoewel ik helemaal niet te vergelijken ben met zulke mensen kijk ik enorm tegen ze op. Er zijn altijd mensen geweest die nooit klaar waren voor boodschappen van grootheden zoals Gandhi en Martin Luther King. Maar gaat dat wel ooit gebeuren? Vragen we ons vaak genoeg af wat het belang is van dit leven? En dat we er optimale gebruik van maken voordat het te laat is? Met optimale gebruik bedoel ik leven zoals je zelf wilt leven. En dit heeft ook te maken met hoe je leefsituatie ervoor staat. Tot hoeverre leven zoals je wilt mogelijk maakt.

Mijn filosofie
Het hindoestaanse cultuur in mijn omgeving heeft het leven vaak voor mij moeilijk gemaakt. Het ontroert mij wanneer ik dit elke keer zie gebeuren bij mijn ‘zussen’. En ik maak ze duidelijk dat er ook een andere weg is hoewel het er naar uitziet dat er geen enkele weg meer mogelijk is. En ik vertel ze dan dat dit een illusie is en dat er werkelijk zoiets is als het leiden van een eigen leven. Ik herken hun ongelukkige gevoel wat op dat moment aan voelt als thuis. En opeens gaat er een songtekst door me heen en vertel ditzelfde aan mijn ‘zussen’;

Sister, you’ve been on my mind
Oh Sister, we’re two of a kind
So, Sister, I’m keeping my eyes on you.

I betcha think I don’t know nothing
But singing the blues, oh, Sister,
Have I got news for you, I’m something,
I hope you think that you’re something too.

Oh Scuffling, I been up that lonesome road
And I seen a lot of suns going down
Oh, but trust me,
No-o low life’s gonna run me around.

So let me tell you something Sister,
Remember your name, No twister
Gonna steal your stuff away, my Sister,
We sho’ ain’t got a whole lot of time,
So-o-o shake your shimmy Sister,
‘Cause honey the ‘man’ is feeling fine.

Shiv en Parvati

Het is niet erg om vooral als vrouw even egoïstisch te zijn en om aan jezelf te denken. Cijfer jezelf niet weg, ook al is er maar 1 persoon in je leven die het zonnetje in je leven is. Zorg ervoor dat jij het zonnetje bent. Wat mij van jongs af aan duidelijk is gemaakt dat ik in dit leven ben gekomen om het leven van mijn ouders makkelijker te maken. Pure onzin! Leven doe je voor jezelf. Natuurlijk kunnen we een speciale band voor een aantal mensen hebben en dit brengt ons in de verleiding om alles te geven. Ook als we zeggen "ik ben een gever en zo ben ik altijd geweest". Maar geef niet meer dan jezelf. Want aan het einde heb je alleen jezelf nog. Stel dat we zelfs dat zouden weg geven. Volgens De Bhagvad Gita hebben we onszelf nodig tot op het laatste seconde. Ons lichaam en denkvermogen is een middel om ons leven tot een hoger spirituele positie te brengen. Zorg daarom goed voor jezelf en blijf positief. En ‘Sister’, vergeet niet wie je bent!

Bron:
De Bhagvad Gita
http://www.mindspring.com/~siamese/art/mcelie.htm

Sangelie

20 Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 10, 2005 om 12:37 pm
  none

  geef niet meer dan jezelf? Wat bedoelt u hiermee? Als je al jezelf geeft dan valt er toch niet meer te geven? Je ouders is toch een andere vorm van bhagvan? Mag je ze dan wel verlaten als je weet dat je door bij hun te zijn problemen krijgt?

 2. Reply
  Gast
  maart 10, 2005 om 5:26 pm

  Wat een taalfouten..
  maar wel een goed stuk
  doe wat aan je nederlands!

 3. Reply
  Gast
  maart 10, 2005 om 7:34 pm

  :grin :eek 🙂 :roll :upset 🙁

 4. Reply
  Gast
  maart 11, 2005 om 2:42 am
  2 Sangelie

  Jij heb nog een lange weg af te leggen.
  Ik dacht altijd door met mensen te praten ze op andere gedachten te zetten. Maar van de 100 waren het slechts een paar geweest die dat wel deden. Dus voortaan hou ik alles lekker voor mezelf, ik bespaar me alle moeite en energie en leg nog iets aan mezelf of aan mijn moeder uit. Mijn zussen iets uitleggen heeft geen nut. Ik laat ze ahw aan hun lot over, want ik zie toch dat ze hun eigen leventje hebben: een ieder voor zichzelf nietwaar? Nou, ik dus ook, en ik raad jouw aan om dat ook te doen, anders zal je je nog wegcijferen.

 5. Reply
  Sangelie
  maart 11, 2005 om 12:29 pm

  Ieder van ons heeft een lange weg af te leggen. Ik bedoel dit niet verkeerd, maar jij ook. En het is waar, vaak zijn er maar 2 van de 100 die je advies waarderen. Maar door mijn levenservaring en mijn karakter weet ik wat deze vrouwen meemaken. Jij zegt zelf dat je alles beter aan je moeder kan uitleggen. Er zijn vrouwen die ik zelf heb meegemaakt die nooit wat kwijt kunnen aan hun moeder. Natuurlijk cijfer ik mezelf niet weg. Als ik daartoe in staat was, was ik nooit met dit artikel begonnen. Ik ben zelf een jonge vrouw en ervaar zelf veel, vandaar dat ik hierover ben begonnen. En natuurlijk denk ik aan mezelf. Maar ik zal altijd voor vrouwen opkomen. Ik hoor trouwens net dat er een jonge hindoestaanse vrouw door haar man in Amsterdam is vermoord. Vrouwen worden altijd minder gewaardeerd in deze wereld. Onze heilige geschriften geven juist weer dat vrouwen net meer zijn dan mannen. Maar waarom gebeuren er nou dagelijks gebeurtenissen als deze? Door deze gebeurtenissen geef ik altijd om mijn zussen.Ieder z\’n eigen keus. Maar ik waardeer je mening. En ooit dacht ik er ook zo over. Dus ik ben verder onderweg dan jij zelf denkt. 😉

 6. Reply
  Gast
  maart 11, 2005 om 3:23 pm
  Sangelie

  Op en top vrouw kerel! En daar ben ik trots op. 🙂

 7. Reply
  Gast
  maart 11, 2005 om 6:54 pm
  ????

  Wat is nou weer koelie koelie boy??? Praat normaal man! Volgens mij ben jij er 1 van want jij gebruikt zulke woorden! En dus hoor jij niet bij onderwerpen zoals deze!

 8. Reply
  Gast
  maart 12, 2005 om 2:44 am
  Devika

  Een inspirerend artikel!!! Ben alweer benieuwd naar jouw volgende!

 9. Reply
  Gast
  maart 13, 2005 om 9:56 pm
  me Sherry

  Mooi dat je een stukje van jou levenservaring aan ons lezers hebt meegedeeld.

  Alleen jammer dat mensen al gelijk een commentaar klaar hebben, als taalfouten etc. Dat is een bijzaak, je hebt de uiteindelijke boodschap gemist.

  Probeer altijd overal iets positiefs uit te halen, wat je kan gebruiken in je eigen leven.

  Door te luisteren/lezen en over na te denken kom je nog eens ergens.

  Misschien wel je oorspronkelijke thuisoord de spirituele wereld…

  take care

 10. Reply
  Gast
  maart 27, 2005 om 11:29 pm
  you go girl

  🙂

 11. Reply
  Gast
  mei 7, 2007 om 4:22 pm
  manish

  bn het er helemaal eens mee :grin

 12. Reply
  Gast
  mei 28, 2007 om 1:47 am
  Sanglie

  Ehmm nou ik vind mijn Nederlands niet zo slecht! Zullen wel een aantal taalfouten in zitten maar als jij het beter kan vertel me dan wat er zo mis qua taalfouten aan dit stuk is. 😉

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled