SWM zal een ieder voorzien van veilig water


Hoewel Suriname in het water verdrinkt heeft het al jaren te kampen met een goede drinkwatervoorziening en heeft het zich voor de transport van de karige hoeveelheid steeds bediend heeft van allerlei hydrotechnische foefjes uit de Verenigde Staten. Geen enkele magistraat en een zich een deskundige op het gebied van de hydrologie wanende creatuur, heeft zich de modernste technologieën ooit gelegen laten liggen. Wetenschappelijke informatie bleef maar talmen op de periferie van hun traag werkende brein en bleef maar steeds uitgesteld worden tot die een keer definitief in het geheugen oploste.

Neem als voorbeeld onderstaand technologisch hoogstandje. Het betreft hier de voorbehandeling van vervuild water die voornamelijk wordt toegepast in de drinkwaterraffinage waarbij membraanreiniging wordt toegepast in de proceswaterbehandeling. Membraanfiltratie bijvoorbeeld wordt in toenemende mate toegepast bij de productie van veilig en gezond water. Vervuiling van de membranen door groei en ophoping van micro-organismen in een biofilm (biofouling) is een groot probleem. Membraanvervuiling kan voor een deel worden voorkomen door een voorzuivering van het te behandelen water. Membraanvervuiling heeft een negatieve invloed op de prestaties van omgekeerd osmose- en nanofiltratiemembranen.

Een hogere voedingsdruk en/of membraanreiniging zijn dan nodig om dezelfde waterflux te behouden. In beide gevallen nemen de kosten per m3 water toe. Beheersing van biofilmvorming: In de praktijk worden twee strategieën gevolgd om de vorming van een biofilm te beheersen. Een van de strategieën richt zich op de verwijdering van micro-organismen en hun voedingsstoffen voordat deze het membraanfiltratieproces ingaan. Dit brengt behoorlijke investeringskosten met zich mee. Een alternatieve, goedkopere strategie is om het membraan frequenter met chemicaliën te reinigen. Deze aanpak is niet altijd goed voorspelbaar. Het is erg moeilijk om een biofilm volledig te verwijderen waardoor, ook na reiniging de biofilm weer snel wordt gevormd. Het succes van beide strategieën kunnen worden versterkt door het toevoegen van biocides en desinfecterende middelen aan het te behandelen water.

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft een nieuw directeur, t.w. de heer: Sven Maurice Lie Khjong Sjauw Koen Fa . Deze meneer nam onlangs het roer over van Theo Goedhart. ‘De SWM zal, zoals is vastgelegd in het Meerjaren Ontwikkelingsplan van 2006 tot en met 2011 en het SWM Masterplan, er naar werken om zo veel mogelijk mensen te voorzien van goed en betrouwbaar drinkwater. Hierbij zullen diverse NH/DW gebieden in de kustvlakte van Suriname onder SWM hoede worden gebracht’, zei de nieuwbakken SWM-directeur.

Foto: Minister Gregory Rusland (3de vanuit rechts) brengt samen met stafleden en de nieuwbakken directeur (2de vanuit rechts) een heildronk uit Sjauw Koen Fa zei dat de SWM al heeft bewezen in staat te zijn grote projecten uit te voeren. Dit kan gerealiseerd worden dankzij de ondersteuning van SWM-ers en de verschillende ministeries en instanties. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen geeft toe dat het in de bedoeling ligt dat de Dienst Watervoorziening langzaam aan SWM zal worden overgedragen. De SWM zal op deze manier over de watervoorziening meer verantwoordelijkheden op haar schouders krijgen. Minister Rusland zei dat de regering het tot haar taak rekent om de bevolking van schoon en veilig drinkwater te voorzien.

Reacties
 1. Reply
  onbekend
  juni 26, 2010 om 11:51 pm

  waarom geen tips!!!!!! >:(

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen