Staatsraad in Suriname ingesteld door President Santokhi


President Chan Santokhi heeft de leden van de Staatsraad voor de periode 2020-2025 geïnstalleerd. De Staatsraad adviseert de president bij de uitoefening van zijn ambt als staatshoofd en als hoofd van de regering. De Staatsraad adviseert de regering ook over algemene beleidsaangelegenheden en over de inhoud van wetsontwerpen evenals volkenrechtelijke overeenkomsten, waarvan de goedkeuring van De Nationale Assemblee is vereist. Voorts adviseert de Staatsraad de regering betreffende ontwerp-staatsbesluiten.

De Nationale Assemblee zal grondwettelijk gezien vóór het goedkeuren van wetten eerst de Staatsraad om advies moeten vragen. Dit orgaan zal ook nodig zijn voor de uitdagingen waar wij als land voor staan. Vooral voor de wat moeilijke financieel-economische en de COVID-19-situatie maar ook voor de positieve uitdagingen zoals de grote olievondst voor de kust van Suriname.

In de Staatsraad zijn alle politieke partijen vertegenwoordigd die in het parlement zetels hebben. Verder zijn vertegenwoordigd de gezamenlijke vakbeweging en de gezamenlijke werkgeversorganisaties. De VHP heeft vier leden in de Staatsraad, NDP drie, ABOP/PL twee, NPS en BEP elk een, terwijl het bedrijfsleven en de vakbeweging elk twee vertegenwoordigers hebben in de Staatsraad.

De staatsraadsleden zijn:
Urmila Ramlagansing (VHP), Maaltie Sardjoe (VHP), Shakuntala Thakoer (VHP), Nathalie Amatmohamed (VHP), Rosellie Cotino (NDP), Amzad Abdoel (NDP), Caroline Heilbron (NDP), Marinus Cambiel (ABOP/PL), Rinnette Soentik Sapei (ABOP/PL), Hesdy Pigot (NPS), Justina Eduards (BEP), Soeroedjlal Torilal (VSB), Wilgo Bijlkerdijk (ASFA), Roy Haverkamp (PWO) en Sonny Chotkan (OSAV).

Opvallend in de lijst is de naam van voormalig parlementariër en econoom Amzad Abdoel die 10 jaar lang het geldontwaardend beleid van de vorige regering goed sprak  en verdedigde in het parlement. Hij kreeg van zijn achterban bij de verkiezingen van mei 2015 nog 2425 stemmen en bij de verkiezingen van 2020 maar 117 (honderdzeventien) stemmen en keerde  niet  terugkeren in de Nationale Assemblee.  –  culturu.comLees verder op:
https://www.culturu.com/nieuws/suriname/staatsraad-in-suriname-ingesteld-door-president-santokhi/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen