Size does matter


Jij bepaalt zelf hoe je voor de dag wil komen. En hoe je het ook draait of keert: ‘wat je draagt heeft daar enorme invloed op.’. Op je uitstraling na, is dit één van de meest bepalende factoren die een beeld schept van jou. Als het goed is wil je het beste halen uit jezelf en daarom geef ik hier een kleine special over hoe jij jouw eigen stijl kunt perfectioneren. Of je nu een sportief type bent of een businessman/vrouw. In dit stuk zul je geen voorschriften vinden hoe je je zou moeten kleden. Het geeft je een kijkje in de trukendoos van topstylisten die als taak hebben al die beroemde mensen(die er heel dik voor willen betalen) er iedere dag top uit te laten zien. Eén van de grootste trucs om dat te bereiken is door de ‘juiste maat’ te dragen, en juist daarover wil ik het hebben. Wat is de juiste maat eigenlijk, en in hoeverre is dat een kwestie van smaak?

 

De juiste maat wordt niet uitgedrukt in een nummer of letter
Laten we vooropstellen dat mode een verschijnsel is dat niet van invloed op jou hoeft te zijn. Als jij baggy pants lekker vindt zitten en vindt dat het er gewoon goed uitziet, is dat fantastisch, ook al is hij een paar maten te groot voor je. Minder succesvol is het, wanneer je een bepaald doel probeert te bereiken met wat je draagt, wat echter niet lukt doordat je simpelweg steeds de verkeerde maat kiest. Iemand die bijvoorbeeld een paar pondjes meer heeft en die dat angstvallig probeert te verbergen met een grote XXL-trui, mist zijn of haar doel: hier wordt juist de nadruk gelegd op de omvang van die persoon! En dat was nou net niet de bedoeling.

De vraag in deze is dan ook niet of iemand de juiste maat draagt, maar eerder: draagt iemand iets uit onwetendheid of uit een weloverwogen keuze? Hieruit blijkt dus ook dat ‘de juiste maat’ iets heel subjectiefs is. De juiste maat wordt niet uitgedrukt in simpelweg ‘small, medium of large’, of een paar cijfertjes. Het wordt uitgedrukt in hoe jou iets uiteindelijk staat. Iets is pas de juiste maat wanneer jij vindt dat het je goed staat.

Kleding
ImageWe hebben het in het begin gehad over die trukendoos van stylisten die ervoor zorgen dat beroemdheden perfect voor de dag komen. Er zijn heel wat tips en trucs die je kunt toepassen en die een groot effect hebben. Het zijn de kleine dingen die de finishing touch geven. In het afgelopen jaar hebben een aantal ‘kleding-goeroes’ in Engeland en de Verenigde Staten de kop opgestoken. Het meeste bekende voorbeeld is het Britse duo Trinny en Susannah. Met een zeer goed bekeken programma ‘What not to wear’ en de gelijknamige bestseller hebben zij duizenden vrouwen overtuigd hun lifestyle alleen door middel van kleding al te verbeteren. Ook van eigen bodem hebben wij een aantal mode-programma’s zoals de Modepolitie. Daar ben ik eerlijk gezegd minder enthousiast over. Presentatrices die jou even komen vertellen wat je wel en niet moet dragen, staan me niet aan. Of iets mooi of lelijk is, is tenslotte een kwestie van smaak. Ik kan er zelf weinig uithalen wat echt van toepassing zou kunnen zijn.

Het is belangrijk dat je kritisch durft te zijn tegenover jezelf, maar ook van belang is om bij jezelf te blijven qua stijl. Waarom zou je jezelf elke dag in glamourkleding hullen als jij je prettig voelt bij een sportieve look?

Een aantal algemene tips van internationale topstylisten, misschien wel van toepassing op jou?
1. Let op: veel mensen worden al gek als ze het woordje ‘uitverkoop’ horen. Heel veel miskopen worden rond die tijd gedaan. Een gouden tip is: Koop alleen iets in de uitverkoop als je er ook de volle bak voor zou betalen als het niet in de uitverkoop zou zijn!

2. Voor de dames: Een grote vergissing bega je door een te lage low-rider of heupbroek te dragen waar je string helemaal uitkomt zodra je gaat zitten. Lingerie laat je eigenlijk nooit zien onder je kleding. Je straalt eerder iets ordinairs uit dan dat het sexy is. *Tip* Draag ook geen zwart of donker ondergoed onder witte kleding; dan heb je namelijk precies hetzelfde effect.

3. Eén van de beste tips vind ik deze: veel kleding die in de eerste instantie niet goed zit, kan als deze precies op maat wordt gemaakt juist fantastisch staan! Het kost vaak niet meer dan een paar euro om dat te grote pak is of dat bloesje dat te wijd zit, in te laten nemen.

4. Corrigerende onderkleding
Als ik het woord correctiekleding hoor, kan ik het echt niet helpen dat ik meteen aan een oma denk die allerlei hulpmiddelen nodig heeft om alles op z’n plek te houden. Niets is minder waar, heb ik ontdekt! Sommige correctiebroekjes hebben ook een lift-effect voor je achterste en daar zegt geen enkele vrouw nee tegen. Onvolmaaktheden zijn vooral te zien wanneer je bepaalde gladde stoffen zoals satijn draagt, of een strak bloesje. Het is geen alternatief voor de sportschool of gezond eten, maar het staat wel ontzettend veel beter als je toevallig geen perfect figuur hebt.

Er zijn tal van boeken en websites tegenwoordig waarin er afzonderlijke tips en trucs worden besproken over wat je beter wel en niet kunt doen bij verschillende lichaamstypes. Doe daar je voordeel mee als je niet bevalt wat je in de spiegel ziet. Onthoud echter dit: Behoud je eigen stijl en neem van alle informatie alleen wat het beste van toepassing is op jou! Iedere regel kent zijn uitzonderingen.

Image Dames opgelet: speciale aandacht voor de juiste beha
Waar echt een heleboel dames tot op de dag van vandaag nog in de fout gaan is het dragen van een verkeerde beha. Amerikaans onderzoek wijst uit dat maar liefst 85 % van de vrouwen een verkeerde maat draagt!

Een ‘bustehouder’ het woord zegt het al- is er niet alleen om je dat push-up effect te geven of omdat het je mooi staat, maar ook om je borsten te ondersteunen. Vooral voor vrouwen met grotere borsten is het erg belangrijk om dit te onthouden. Een verkeerde beha kan een averechts effect hebben en op langere termijn zorgen voor bijv. rugklachten. Waar een juiste beha al niet voor zorgt..

Wat je het beste kan doen is een goede lingeriewinkel binnenstappen en jezelf goed te laten opmeten. Schaam je niet: de dames in dat soort winkels verstaan hun vak en zullen meer dan bereid zijn om je hiermee te helpen. Het is voor hen immers een kleine moeite en een handeling die ze dagelijks doen.

Wanneer je de juiste maat beha hebt, ontdoe jezelf dan van alle oude beha’s die je nog had in de verkeerde maat of geef ze weg. En schaf een goede collectie kwaliteitsbeha’s aan in de juiste maat. Je zult dan als het goed is meteen verschil zien in de kleding die je draagt, want je borsten zijn dan precies op die plek waar ze horen te zitten. Je zult zien dat je bovenkleding in één keer stukken beter zit. Ook de manier waarop je loopt zal veranderen: niet meer met die gebogen rug maar lekker rechtop!

Jamilah Djorai

Reacties
 1. Reply
  Gast
  november 26, 2006 om 2:01 pm
  Hai

  Die Modepolitie enzo heb ik ook niks mee. Ik heb mn eigen stylooo

  😉 :grin

 2. Reply
  Gast
  december 1, 2006 om 9:49 pm
  sharona

  Hmmmmm k hoop dat ik de goede maat draag :roll

 3. Reply
  Gast
  december 1, 2006 om 11:25 pm
  rajjj

  kleren maken de man

 4. Reply
  Gast
  maart 15, 2007 om 11:10 am

  Als iemand heel dik is en korte rokjes draagt en topjes ziet dat er gewoon NON chalant uit. Iemand die een goed figuur heeft mag dat best laten zien. Iemand die dik is, wordt juist slanker met kleding die zijn/haar lichaam afkleedt zoals de kleur zwart dat doet.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen