Recensie: Main hoon na


Tijdens het IIFA weekend zullen diverse Bollywood Blockbusters worden vertoond. Een van de films die zal worden gedraaid tijdens het IIFA film festival is Main Hoon Na. Bij deze een voorproefje op de film.

In de loop der jaren zijn er zijn er een aantal films gemaakt met als onderwerp de spanningen of de vriendschap tussen India en Pakistan. ´Main hoon na´ is er ook één van ze, maar dan met wat humor. Een combinatie van Indiase en Westerse aspecten. Een stukje tekst uit de film ´Kaalia´, een scène uit de film ´Naseeb´, gevechtsscenes uit de ´Matrix´, hier en daar de tune van ´Mission Impossible´. De scenes op de school zijn uit de film ´Kuch Kuch Hota Hai´. Het verhaal zelf is wat losjes gebaseerd op de Hollywoodfilm ´Back to school´.

India laat als blijk van goede wil een aantal Pakistaanse gevangenen vrij, Project Milaap genoemd. Generaal Bakshi (Kabir Bedi) die hierover de leiding geeft, komt in een interview op de televisie dit allemaal uitleggen. Voor zijn veiligheid is het hoofd van de veiligheidsdienst Shekar Sharma (Naseeruddin Shah) verantwoordelijk. En dan de tegenstander van deze vriendschap, de terrorist Raghavan, uitstekend geacteerd door Sunil Shetty. Het gaat mis en Sharma raakt zwaar gewond. Voor zijn overlijden vraagt hij zijn zoon, Majoor Ram (Shah Rukh Khan) zijn laatste wens te vervullen, namelijk zijn vrouw en andere zoon terug te brengen.

Door dit project te leiden en door te zetten, is het leven van de dochter van generaal Bakshi, Sanjana (Amrita Rao) in gevaar. Zij zit op school in Darjeeling. Heel toevallig wonen ook de stiefmoeder en broertje van Ram in Darjeeling. Ram krijgt de opdracht Sanjana te beschermen en gaat dus terug naar school als de wat oudere sullige student Ram, gekleed in de ´Mohabbatein stijl´. Hier begint de film echt op gang te komen. Op deze school ontmoet Ram, Lucky (Zayed Khan). Een jongen die keer op keer blijft zitten in dezelfde klas en de populaire jongen uithangt met zijn Engels gebrabbel. Ram komt er al snel achter dat Lucky, zijn stiefbroertje is. Na een spectaculaire redding, wint Ram het vertrouwen van Lucky, en daarna ook die van zijn moeder. Niet lang daarna trekt hij bij hun in.

Raghavan is intussen niet stil blijven zitten. Hij gijzelt de leraren en leerlingen om zo druk uit te oefenen Project Milaap stop te zetten. Ram komt in actie om aan deze gijzeling een einde te maken. Intussen worden de gevangenen vrij gelaten en heeft Pakistan inmiddels ook hetzelfde gebaar laten zien. Het is natuurlijk niet raar dat een ex-militair gekant is tegen de vriendschap tussen India en Pakistan. Maar terroristen zoals Raghavan zijn heus niet zo makkelijk te vinden.

De bijrollen zijn voor de docenten op de school. Het warrige schoolhoofd (Boman Irani), de irritante Hindilerares, mevrouw Kakkad (Bindu), de spugende docent (Satish Shah) en de knappe docente scheikunde Chandini (Sushmeta Sen). De rollen zijn goed neergezet.

Dat de film geïnspireerd is door andere films is inmiddels duidelijk. De scène van Lucky en Sanjana bijvoorbeeld. Hij ziet haar eerst niet staan, maar wordt meteen verliefd als ze zich kleedt in sarees en salwars. Deze scène zagen we ook in ´Kuch Kuch Hota Hai´.

De muziek van Anu Malik is een goeie keus geweest. Het camerawerk kun je uitstekend noemen. Amrita had een kleine rol in de film ´Masti´, in deze film krijgt zij de kans om meer van haar acteerkwaliteiten te laten zien. Zayed Khan in zijn rol als stoere en populaire jongen komt mij eerder irriterend dan stoer over. Over het algemeen is het acteerwerk in de film goed tot heel goed. Het is een aardige Bollywood comedy met allerlei scènes uit andere films bij elkaar geplukt en vervolgens in één film gestopt, wat goed gelukt is. ´Main hoon na´ is ook het regiedebuut van Farah Khan en was een succes.

Kaarten voor deze film zijn te reserveren op: http://www.tuschinski.nl. De film zal draaien tijdens het IIFA weekend op zaterdag 11 juni om 12.45 uur.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 28, 2005 om 1:23 pm
  sanjana

  rajesh heb je die kaartjes nog???

 2. Reply
  Gast
  mei 28, 2005 om 1:24 pm
  sanjana

  als iemand kaartjes te koop heeft van 85 euro of 160 euro,laat me weten!

 3. Reply
  aishwaryafan
  juni 4, 2005 om 6:30 pm
  ;)

  hey hey wie wil vrienden met me zijn? ik ben een meisje ik ben 13 hele grote bollywood fan :P:P hi hi Mijn mail..
  XX-AishwaryaFan-XX@hotmail.com

 4. Reply
  Gast
  oktober 25, 2005 om 5:20 pm

  vet coole film

 5. Reply
  Gast
  november 13, 2005 om 5:47 pm

  :grin :sigh :sigh

 6. Reply
  Gast
  november 13, 2005 om 5:48 pm

  :grin :grin :grin :grin :grin :grin

 7. Reply
  Gast
  december 23, 2005 om 10:05 am
  i love the film main hoon na

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen