Prins Manvendra werd onterfd en bespot na zijn coming-out


In Amsterdam is de Pride vandaag weer een feest voor iedereen. Maar er zijn nog steeds plekken waar je niet vanzelfsprekend uit de kast komt. De Indiase prins Manvendra deed dat wél en zorgde daarmee voor een aardverschuiving in zijn land. 

| Belinda Janssen

De kroonprins kreeg veel tegenstand te verwerken nadat hij bekend had gemaakt dat hij homoseksueel is, zo vertelt hij in Laat op één. (NPO 1)

Manvrendra is enige homoseksuele royal

Nadat Manvendra wereldkundig had gemaakt dat hij op mannen valt, werd hij door zijn familie onterfd. Zijn portretten werden verbrand door dorpsgenoten en hij werd het mikpunt van spot en hoon. De kroonprins van Rajpipla is de enige openlijk homoseksuele royal in India (en mogelijk zelfs wereldwijd), maar volgens hem zitten er nog veel lotgenoten in koninklijke kasten. Om die reden is hij nu in Amsterdam. In eerste instantie om te praten tijdens de internationale aids-conferentie, maar vandaag vaart hij ook mee tijdens de Canal Parade.

Lees ook
Zij blijven strijden voor eeuwige emancipatie: 10 x dit zijn onze Pride helden

Ongelukkig in het paleis

Manvendra groeide op in immense weelde, maar hij merkte al op jonge leeftijd dat hij niet zichzelf kon zijn in de luxe paleizen van zijn familie. “Ik voelde me als kind aangetrokken tot hetzelfde geslacht, maar ik wist niet dat dat homoseksualiteit heette.” Hij trouwde met een prinses, maar dat liep spaak (“Ik moest voor een kroonprins zorgen. Mijn huwelijk was de grootste ramp van mijn leven”) en Manvendra besloot zich te verzoenen met zijn geaardheid.

Trots na coming-out

Ondanks alle moeilijkheden heeft hij nooit afstand genomen van zijn koninklijke achtergrond. De kleding die hij draagt is traditioneel en hij draagt die met net zoveel trots als zijn geaardheid. Intussen is er ook thuis veel voor hem verbeterd. Na een interview bij Oprah Winfrey zijn de Indiase wetten veranderd, juist dankzij zijn veelbesproken coming-out. De relatie met zijn familie is hersteld, alleen zijn moeder houdt nog altijd afstand: “Ze heeft de hoop opgegeven dat ze me hetero kan maken.” Voor de feestvierders tijdens de botenparade heeft Manvendra alvast een mooie boodschap: Namasté.

De hele aflevering van Laat op één bekijk je hier. Het fragment begint op 38.20 minuten.

Lees ook
Christenen op Pride: ‘Sorry hoe wij de LGBT-gemeenschap behandeld hebben’

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO’S
| NIEUWS
| L’HOMO.
| TV
| FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO
| Foto: Screenshot Laat op één

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar


Bron:
https://www.lindanieuws.nl/nieuws/fragmentgemist/moedig-prins-manvendra-indiase-royal-kast/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen