Meer dan half miljoen besmettingen in Zuid-Afrika


Meer dan half miljoen besmettingen in Zuid-Afrika

Het aantal besmettingen door het coronavirus in Zuid-Afrika is op zaterdag de half miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de John Hopkins Universiteit. Na de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland en India heeft het Afrikaanse land nu wereldwijd de meeste besmettingen.

Er zijn daarnaast meer dan achtduizend doden door de gevolgen van Covid-19 gemeld. Vorige week bleek echter uit onderzoek van experts in Zuid-Afrika dat het daadwerkelijke dodental in het Afrikaanse land een stuk hoger ligt. Zo ontdekten de onderzoekers dat het aantal overlijdensgevallen door ‘natuurlijke oorzaak’ in de afgelopen weken veel hoger lag dan normaal, en het gemelde aantal doden door Covid-19 ver voorbijging.

Hoewel het Afrikaanse land in maart strenge coronamaatregelen aankondigde om het virus in te dammen, zijn de laatste weken steeds meer versoepelingen aangekondigd om de economische schade te beperken. Het aantal nieuwe besmettingen zou vervolgens flink gestegen zijn. Het feit dat in de stedelijke gebieden en met name in de armere wijken afstandsmaatregelen moeilijk nageleefd kunnen worden zorgt voor extra obstakels bij de bestrijding van het virus.


Lees ook: ‘Laat Afrika ook zelf vaccins maken’

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Duizenden mensen zijn zaterdag op het Malieveld in Den Haag bijeengekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid van de overheid. Ook in Berlijn werd gedemonstreerd tegen maatregelen. Daar hielden actievoerders zich vaak niet aan de corona-afspraken, tot frustratie van de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn: „Demonstraties moeten ook in corona-tijden mogelijk zijn. Maar niet zo.”
 • In Nederland zijn sinds vrijdag nog eens 431 positief geteste mensen gemeld. Dat zijn zo’n 100 meldingen meer dan een etmaal eerder, blijkt uit gegevens van het RIVM zaterdag. De meeste besmettingen worden nog altijd gemeld in Amsterdam en Rotterdam.
 • Drie horecagelegenheden in Amsterdam hebben (deels) de deuren gesloten nadat er deze week besmettingen door het coronavirus geregistreerd werden. De GGD in Amsterdam vraagt mensen die bij de cafés zijn geweest zich te laten testen en bij klachten thuis te blijven.
 • De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke salarisverlaging. Daardoor kan het aantal geplande ontslagen als gevolg van de coronacrisis beperkt worden. Voorlopig krijgen piloten 20 procent minder betaald.


Lees hier het blog van zaterdag 1 augustus terugLees verder op:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/01/coronablog-2-augustus-a4007627

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen