’Jonge arts João’ overleden in onderzoek vaccin AstraZeneca en Oxford | Buitenland


Anvisa stelt op 19 oktober over het overlijdensgeval op de hoogte te zijn gesteld en mag naar eigen zeggen verder geen informatie over de patiënt verstrekken. De universiteit van São Paulo, betrokken bij het onderzoek, bevestigt dat het om een Braziliaan gaat maar geeft verder ook geen details.

Een woordvoerder van AstraZeneca Nederland bevestigt het overlijden. Of de proefpersoon het vaccin of een placebo kreeg toegediend, kan het bedrijf niet zeggen. „We kunnen niet reageren op individuele gevallen. Dat heeft onder meer te maken met de strenge regels rondom klinisch onderzoek. Maar alle benodigde reviewprocessen zijn gevolgd.”

Het overlijden van de Braziliaan leidt niet tot het stopzetten van de proeven met het vaccin, aldus de woordvoerder. „Alle belangrijke medische gebeurtenissen zijn zorgvuldig door onderzoekers, een onafhankelijk comité en de autoriteiten bekeken. Daaruit komen geen enkele zorgen over de voortgang van het onderzoek naar voren.”

’Voorbeeldige arts’

Volgens het Braziliaanse O Globo gaat het om de jonge arts João Pedro R. Feitosa, voormalig geneeskundestudent aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Die instelling heeft een condoleancebrief uitgevaardigd. Feitosa wordt een ’voorbeeldige arts en student’ genoemd. „De leegte en het gemis worden ieder moment groter. Wat ons op dit moment kracht geeft, is hoe je was.”

Stilgelegd

Eerder werd het onderzoek wel stilgelegd toen een van de proefpersonen een aandoening aan het ruggenmerg bleek te hebben. Na een korte onderbreking werd de studie voortgezet. Er bleek geen verband aantoonbaar met het vaccin.

Nederland en andere Europese landen hebben eerder 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, die worden afgenomen als het vaccin zich daadwerkelijk heeft bewezen. Het vaccin wordt momenteel getest in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en India.Lees verder op:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/101439500/jonge-arts-joao-overleden-in-onderzoek-vaccin-astra-zeneca-en-oxford

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen