‘India wil een volledig verbod op de handel in bitcoin en crypto’


De Indiase regering overweegt een volledig verbod op de handel in Bitcoin (BTC) en cryptocurrency’s. Het gaat niet om een direct verbod, maar moet de komende 3 tot 6 maanden gestalte krijgen.

‘India overweegt verbod bitcoin handel’

Vooropgesteld, het nieuws is nog niet bevestigd door de regering. Persbureau BloombergQuint baseert zich op uitspraken van een hoge functionaris bij het ministerie van Financiën van India.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

De centrale bank van het land ziet het gevaar van decentrale munten en wil dit op alle mogelijke manieren blokkeren. Volgens de ambtenaar zal de centrale bank alles in werking staat binnen het parlementaire stelsel om verdere adoptie van Bitcoin en andere cryptovaluta te dwarsbomen.

In eerste instantie konden beurzen in het land geen bankrekening krijgen, maar een hoge rechter stak daar een stokje voor. Die oordeelde dat het officieuze advies van de centrale bank om bitcoin bedrijven een rekening te weigeren in strijd is met de grondwet in India.

Die uitspraak leidde tot euforie in de bitcoin industrie en ook steeds meer buitenlandse investeerders zoals Binance, HDR Group (moederbedrijf Bitmex) en Tim Draper hebben belangen in het land.

Maar de Indiase regering streeft het Chinese model na: sinds 2017 is daar de handel van fiat geld naar cryptocurrency’s compleet verboden. Handelaren en beleggers zijn aangewezen op offshore beurzen om renminbi in Bitcoin te kunnen steken. Wel mag je bitcoin in bezit hebben en ook bitcoin mining wordt op grote schaal toegestaan in China.

Formeel gezien behandelt India momenteel het wetsvoorstel met vertaalde titel “The Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2021”. De sessies hierover sluit 8 april, terwijl opmerkelijk genoeg de gesprekken tussen 15 februari en 8 maart stil liggen.

In eerste instantie gaat het om een verbod van alle “private” cryptocurrency’s, dat zijn cryptovaluta waar bijvoorbeeld een bedrijf of stichting achter zit. Dus stel dat een bedrijf een eigen munt wilt uitgeven, dan is niet mogelijk. Zoals bekend is Bitcoin als betaallaag op het internet niet te verbieden, hoogstens de handel erin.

Het is vooralsnog onduidelijk welke digitale assets onder het verbod gaan vallen, maar ze zetten wel de vaart erachter.

Volgens de minister van Financiën van India, Anurag Thakur, wordt het wetsvoorstel “afgerond en binnenkort naar het kabinet gestuurd”.

Zodra het kabinet dit specifieke voorstel aanneemt, kan de regering besluit om tot een verordening over te gaan. Dat stelt ze in staat om een dergelijk verbod direct in te voeren.

De nieuwe ontwikkeling leidt logischerwijs tot veel onrust bij de bitcoin industrie.Lees verder op:
https://bitcoinmagazine.nl/nieuws/india-wil-een-volledig-verbod-op-de-handel-in-bitcoin-en-andere-crypto

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen