India versoepelt reismogelijkheden van Tibetaanse vluchtelingen


De Indiase autoriteiten hebben naar aanleiding van een uitspraak van het Indiase hooggerechtshof in 2017 de in-en uitreisbeperkingen van in ballingschap in India levende Tibetanen versoepeld. Tibetaanse vluchtelingen kunnen nu makkelijker naar het buitenland reizen om daar te studeren en familieleden bezoeken. En ook vrijer in India reizen.

Verspreid over 45 nederzettingen wonen er meer dan 110.000 Tibetaanse vluchtelingen in India. In 2017 oordeelde het hooggerechtshof dat Tibetanen die tussen 1950 en 1987 in India geboren waren in aanmerking voor Indiase paspoorten kwamen. De uitspraak van het Hof was naar aanleiding van een verzoekschrift dat was ingediend door de journalist Lobsang Wangyal. Naar aanleiding van het vonnis versoepelde het ministerie van buitenlandse zaken ook de regels voor de Tibetaanse vluchtelingen die onder de beschermende paraplu van de Centrale Tibetaanse regering in ballingschap, met het hoofdkwartier in Dharamsala in Himachal Pradesh, vallen.

Bij het verkrijgen van een Indiaas paspoort zouden ze die status niet verliezen. De Tibetaanse vluchtelingen vielen tot de uitspraak van het Hof onder een beperkte regeling, die was ingesteld na de vlucht van de Dalai Lama naar India in 1959. Tibetanen die naar het buitenland willen reizen of in India naar een andere nederzetting willen reizen krijgen nu een identiteit certificaat in plaats van een paspoort, zodat ze altijd naar en in India terug kunnen keren.

Bron BNN.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie


Bron:
https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/104941-india-versoepelt-reismogelijkheden-van-tibetaanse-vluchtelingen/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen