India verleent noodtoestemming voor gebruik van twee coronavaccins


Met een verklaring die bij elkaar nog geen acht minuten duurde en waarbij de aanwezige pers geen vragen mocht stellen heeft India’s Centrale Medicijn Controle Autoriteit zondagochtend „na zorgvuldige overwegingen” noodtoestemming gegeven voor beperkt gebruik van twee coronavaccinkandidaten. Het gaat om het door Serum Institute of India geproduceerde vaccin van Oxford/AstraZeneca, met de naam Covishield, en die van het Indiase Bharat Biotech, dat Covaxin heet.

India, met een bevolking van bijna 1,4 miljard, staat daarmee op het punt te beginnen aan een van de grootste vaccindistritributieprogramma’s ter wereld. In augustus wil de Indiase regering de eerste 300 miljoen Indiërs hebben gevaccineerd. Te beginnen met dertig miljoen zorgverleners en zogenoemde ‘frontliniewerkers’ als de politie en het leger, waarna ouderen en mensen met bestaande aandoeningen volgen.

Covishield
Het besluit noodtoestemming te geven voor het Oxford/AstraZenca-vaccin komt enkele dagen nadat het Verenigd Koninkrijk daar groen licht voor heeft gegeven. Het Serum Institute of India heeft reeds 50 miljoen doses van dit middel Covishield geproduceerd. Aanzienlijk minder dan wat het bedrijf had gepland. Deze zomer zei topman Adar Poonawalla tegen NRC voor het einde van het jaar 400 miljoen doses klaar te hebben.


Lees ook dit interview met Adar Poonawalla. Indiase Poonawalla’s wagen hun grootste gok: het coronavaccin.

De vertraging volgde op enkele tegenvallers, waaronder het tijdelijk stilleggen van de studie in het Verenigd Koninkrijk en India. Wat ook meespeelde: het uitblijven van een overeenkomst met wat Serums grootste afnemer moet worden, de Indiase regering. „Ondanks dat we nog geen contract hebben getekend, zijn we klaar met de regering samen te werken”, zei Poonawalla eerder deze week tegen The Economic Times.

Het bedrijf uit Pune tekende dit voorjaar een licentieovereenkomst met AstraZeneca om 1 miljard doses te produceren voor lage- en middeninkomenslanden. De helft daarvan oormerkte Poonawalla voor India. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zal het benodigde papierwerk snel worden getekend, nu de toestemming is verleend.

Fase 3 Covaxin nog niet voltooid
De toestemming voor Covaxin, het vaccin van het Indiase Bharat Biotech, leidde tot nodige verbazing, omdat de laatste studiefase nog niet is afgerond en er geen data bekend is over de effectiviteit van het middel. In zijn verklaring zei het hoofd van de Indiase medicijnwaakhond Venugopal Somani, dat 22.500 deelnemers tot nu het vaccin kregen en dat het „veilig is bevonden op basis van de beschikbare data”.

„We proberen een inhaalslag te maken”, is de verklaring van viroloog T. Jacob John. „India staat bekend als de vaccinkoning van de wereld, maar hier hebben we de race verloren.” John sluit niet uit dat er ook druk is geweest vanuit de Indiase regering om het vaccin van Bharat Biotech reeds in deze fase goed te keuren.

Onduidelijk is hoe snel de eerste zorgverleners en frontliniewerkers nu gevaccineerd zullen worden. De woordvoerder van Serum verwacht „mogelijk over tien dagen” met de distributie te starten. In het begin zal alleen in staatsziekenhuizen, publieke klinieken en grote privéziekenhuizen worden gevaccineerd, later zullen ook andere faciliteiten als trouwhallen en gemeenschapscentra worden ingezet.


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: India verleent noodtoestemming voor gebruik van twee coronavaccinsLees verder op:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/03/india-verleent-noodtoestemming-voor-gebruik-van-twee-coronavaccins-a4025977

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen