India krijgt ontheffing voor sancties tegen Iran


De Verenigde Staten heeft India een ontheffing verleend voor nieuwe sancties tegen Iran, waarmee India toestemming krijgt om olie uit Iran te blijven importeren. Voorwaarde voor deze vrijstelling is dat het land veel minder olie mag afnemen. Haalde India er in het afgelopen jaar nog 22 miljoen ton ruwe olie uit Iran, vanaf nu moet dat worden teruggebracht tot een quotum van 1,25 miljoen ton per maand.

Door de afspraak met de Verenigde Staten mag India op jaarbasis nog maar 15 miljoen ton olie importeren, terwijl het land eerder nog van plan was de import uit Iran verder op te schroeven van 22 naar 30 miljoen ton. Dat betekent dat India meer olie uit andere landen moet zien te halen. Saoedi-Arabië heeft al een toezegging gedaan om meer olie te leveren, maar volgens de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh kan het koninkrijk die belofte niet waarmaken.

Sancties tegen Iran

De Economic Times of India schrijft dat de twee landen waarschijnlijk vast zullen houden aan de eerdere afspraak om 55% in euro’s en 45% in Indiase roepies te betalen. Die roepies kan Iran gebruiken om levensmiddelen en andere producten uit India te importeren, terwijl de euro’s op een Indiase bankrekening blijven staan zo lang de Amerikaanse sancties van kracht blijven.

India en Iran moeten nog afspraken maken over de levering en de verzekering van de olie. Door de Amerikaanse sancties hebben verschillende internationale transportbedrijven en verzekeraars zich teruggetrokken van de Iraanse oliemarkt. Op 4 november zal de tweede ronde van Amerikaanse sancties tegen Iran in werking treden, sancties die specifiek gericht zijn op het betalingsverkeer en de oliesector.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!


Post Views:
568


Bron:
https://www.geotrendlines.nl/india-krijgt-ontheffing-voor-sancties-tegen-iran/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen