Groots: Skoda Kodiaq | Bandenspotter


De sportieve RS-variant vestigde zelfs een ronderecord voor zevenpersoons SUV’s op de legendarische Nürburgring Nordschleife. In minder dan vijf jaar heeft Skoda liefst 600.000 Kodiaq’s gebouwd. Als onderdeel van het uitgebreide SUV-offensief volgden inmiddels meer SUV’s van Skoda, die nu samen goed zijn voor bijna veertig procent van de totale autoverkoop van het merk.

Volgens Martin Jahn, Skoda Auto-bestuurslid voor sales en marketing, heeft de Kodiaq een enorme betekenis voor het merk. “Dit model heeft ons wereldwijd veel nieuwe klanten gebracht. Sinds zijn introductie staat de Kodiaq synoniem voor een karaktervol design, uitzonderlijk veel ruimte, een superieur rijcomfort onder alle omstandigheden en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met deze kwaliteiten gaat de Kodiaq dit succesverhaal in de toekomst zonder twijfel voortzetten.”

Verkocht in zestig landen

Na de wereldpremière van de Kodiaq in september 2016 startte Skoda een maand later met de productie in de fabriek in het Tsjechische Kvasiny. In minder dan vijf jaar heeft Skoda wereldwijd 600.000 exemplaren van de Kodiaq gebouwd. Fabrieken in Rusland, China en India vullen de productie in Kvasiny aan. De grote SUV wordt momenteel op zestig markten over de gehele wereld verkocht. Na de Kodiaq, Karoq, Kamiq en de volledig elektrische Enyaq iV was de nieuwste toevoeging aan de SUV-familie van Skoda de nieuwe Kushaq voor de Indiase markt. SUV’s waren in 2020 goed voor bijna veertig procent van de totale wereldwijde verkoop van het merk.

Nürburgring record en een Red Dot Award

In het najaar van 2018 presenteerde Skoda de Kodiaq RS. Die uitvoering verdiende zijn plaats als eerste SUV in de sportieve RS-familie die een nieuw record vestigde op de 20,832 kilometer lange Nürburgring Nordschleife. Voorzien van de krachtigste seriedieselmotor in de geschiedenis van Skoda vestigde de Kodiaq RS een ronderecord in de klasse voor SUV’s met zeven zitplaatsen. Hij rondde het zwaarste en meest uitdagende circuit ter wereld in slechts 9:29,84 minuten.

Ook buiten het circuit oogstte de Kodiaq veel lof. Tot op heden ontving de SUV meer dan veertig onderscheidingen van journalisten, experts, ontwerpers en lezers van automagazines over de hele wereld. Opmerkelijk was dat de eerste onderscheiding zelfs al vóór de marktintroductie een feit was. Het tijdschrift TopGear riep de Kodiaq in november 2016 al uit tot ‘Best Car for Big Families’. Dit werd gevolgd door ‘Auto van het Jaar’ prijzen in Tsjechië, Polen en Bulgarije en meerdere ‘SUV van het Jaar’ onderscheidingen in verschillende categorieën van Britse, Chinese, Franse en Indiase mediapublicaties. In 2017 won hij bovendien een prestigieuze Red Dot Award voor zijn design.

Bron / foto: SkodaLees verder op:
https://www.bandenspotter.nl/nieuws/9095/groots-skoda-kodiaq/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen