Duizend doden per dag en antivaxer als president


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en João Doria, de gouverneur van deelstaat São Paulo, zijn verwikkeld in een ‘vaccinatievete’ over het Chinese vaccin dat onbetrouwbaarder blijkt dan verwacht.

De populaire en machtige Doria koos al in een vroeg stadium voor samenwerking met het Chinese farmaceutische bedrijf Sinovac, dat in Brazilië ook op grote schaal testen uitvoert met zijn CoronaVac-vaccin. Het gerenommeerde Butantan instituut in São Paulo speelt hierbij een belangrijke rol. Rond 25 januari verwacht Doria 46 miljoen doses uit China te ontvangen. De vaccinatie in de dichtbevolkte deelstaat kan dan beginnen.

Anti-China-politiek

Eerst weigerde de regering mee te werken aan de overeenkomst, omdat die niet paste in haar anti-China-politiek. Bolsonaro zet Doria, zijn grote rivaal en mogelijke uitdager bij de presidentsverkiezingen in 2022, bovendien graag de voet dwars.

Het komt Bolsonaro dan ook uitstekend uit dat de testresultaten een effectiviteitswaarde van 50,4 procent laten zien. „Dus 50 procent is goed voor jullie hè?”, zei Bolsonaro woensdag grijzend in reactie op het nieuws, waarbij hij zijn gelijk alsnog probeerde te halen. „Alle kritiek die ik kreeg en nu zien ze de waarheid. Vier maanden lang ben ik bekritiseerd vanwege dit vaccin”, zei hij. Bolsonaro is actief antivaxer. De oud-legerkapitein wil zich absoluut niet laten vaccineren, heeft hij herhaaldelijk gezegd. Hij stak de draak met farmaceut Pfizer, toen bekend werd dat die zich contractueel wil indekken tegen mogelijke bijwerkingen van zijn vaccin. „Dus als je in een krokodil verandert, of als een vrouw ineens een baard krijgt of als man met een hoge stem gaat praten, dan kunnen zij daar niets aan doen?”

Hoogste sterfte na VS en India

Bolsonaro’s publiekelijk beleden antivaxer-sentiment past in een breder patroon. Al sinds de pandemie bagatelliseert de president – al raakte hij vorig jaar zelf besmet – het virus, dat volgens hem niet meer is dan een ‘griepje’. Maar ondertussen telt Brazilië, dat deze week acht miljoen registreerde besmettingen en tweehonderdduizend doden noteerde, het hoogste absolute sterftecijfer na de VS en India.

In de tweede golf die op dit moment door het land raast, vallen iedere dag ongeveer duizend doden. Hoewel de Braziliaanse regering eerder liet weten in te zetten op een samenwerking met AstraZeneca, is nog niet duidelijk of dit ook gaat gebeuren. Ook werd een voorlopige overeenkomst getekend met farmaceut Pfizer voor de levering van 70 miljoen doses, maar definitieve afspraken zijn er niet.

Brazilië dreigt zijn 212 miljoen inwoners niet snel te kunnen gaan vaccineren. De eerste prik wordt verwacht op 21 januari, werd donderdag bekend. Critici verwijten Bolsonaro „moorddadige nalatigheid”.Lees verder op:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/15/duizend-doden-per-dag-en-antivaxer-als-president-a4027638

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen