Drukker, diverser en grijzer: zo ziet Nederland eruit in 2050


In 2050 is prinses Amalia 46 jaar, ligt de iPhone 11 in een museum en is er misschien een hele generatie die nog nooit van het coronavirus heeft gehoord.

Hoewel het pas over dertig jaar is, wil de politiek graag weten hoe de bevolking er tegen die tijd uitziet. Daarom hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut NIDI in opdracht van de overheid geprobeerd om dit in kaart te brengen.

Veel 80-plussers

In een uitgebreid rapport schetsen de onderzoekers verschillende mogelijkheden, maar het is duidelijk dat Nederlandse bevolking gaat veranderen. Nu wonen er nog 17,4 miljoen mensen in Nederland, in 2050 zijn dat er tussen de 17,1 en 21,6 miljoen. En daar zullen een stuk meer 65-plussers bij zitten dan nu.

Volgens de prognose groeit deze groep van 3,4 miljoen mensen nu, maar 4,8 miljoen in 2050. Vooral 80-plussers spelen een belangrijke rol in die groei. Bij een voorzichtige schatting verdubbelt het aantal 80-plussers en bij een sterke stijging van de levensverwachting verdrievoudigd deze groep zelfs. 

Nederland wordt diverser

Zonder mensen met een migratieachtergrond, dat zijn mensen van wie ten miste één ouder buiten Nederland is geboren, zou Nederland heel sterk vergrijzen. Het aantal mensen tussen de 20 en 65 jaar met een Nederlandse achtergrond neemt namelijk sterk af in de aankomende jaren. De beroepsbevolking blijft op peil doordat het aantal mensen met een migratieachtergrond juist toeneemt.

Op dit moment hebben vier miljoen mensen in Nederland een migratieachtergrond, dat is 24 procent van de bevolking. In 2050 is dit tussen de 30 en 40 procent van de Nederlandse bevolking. Interessant is dat de groep mensen met een migratieachtergrond er heel anders uit zal zien dan nu.

Op dit moment bestaat de grootste groep uit ‘klassieke migratielanden’, zoals Indonesië, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen, Turkije en Marokko. In 2050 zullen immigranten uit EU-landen de grootste groep zijn. Ook zullen er meer mensen naar Nederland komen vanuit uit Azië, en dan vooral uit India en China.Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5169773/drukker-diverser-grijzer-nederland-2050-cbs-nidi-bevolking

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen