Drukke macroweek voor de boeg met rentebesluit Fed


ABM FN-Dow Jones –
zondag, 7 juni 2020 15:12

Komende week wordt op macro-economisch gebied behoorlijk druk, onder meer met handelsbalansen, groeicijfers en last but not least een Fed-rentebesluit. De bedrijfsagenda blijft beperkt. 

Maandag wacht een Japans BBP-cijfer in coronatijden. De eurozone volgt dinsdag. Uiteraard wordt naar deze cijfers met veel aandacht gekeken vanwege de coronacrisis. 

Lockdownmaatregelen worden echter stap voor stap versoepeld in tal van landen waardoor de financiële markten weer optimistischer zijn gestemd. Toch is het opletten geblazen voor een tweede besmettingsgolf en de gevolgen op lange termijn voor de wereldeconomie. 

Het wereldwijde aantal besmettingen liep zondag op tot ruim 6,9 miljoen. Er vielen meer dan 400.000 doden. Zuid-Amerika en Rusland zijn nieuwe broeihaarden en ook in India groeit het aantal dagelijkse gevallen flink. De Verenigde Staten hebben nog steeds de meeste besmettingen, inmiddels ruim 1,92 miljoen.

Naast Japanse BBP-data wordt maandag gekeken naar Duitse en Franse cijfers over de industriële productie in april. Nederland volgt dinsdag. Japan, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone vrijdag. 

Dinsdag krijgen handelsbalansen uit de twee grootste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, de nodige aandacht. Vrijdag volgt de handelsbalans van de Verenigde Staten. 

Verder op dinsdag staat een Nederlands inflatiecijfer gepland en woensdag bekijken we de evolutie van de consumentenprijzen in China en Amerika. 

Die laatste twee zijn interessant gezien weer opborrelende spanningen. De omstreden Chinese veiligheidswet voor Hongkong zetten de VS er al toe aan de speciale status voor de stadstaat op te heffen. De voorlopige handelsdeal met China bleef nog intact. Afgelopen week steggelden de twee landen vooral over het luchtvaartverkeer.

Woensdag gaat de aandacht vooral naar het rentebesluit van de Fed, hoewel aanpassingen niet worden voorzien. Vorige week besliste de Europese Centrale Bank wel om het PEPP met 600 miljard euro te verhogen en het inkoopprogramma te verlengen tot medio 2021 om de economie tijdens huidige crisis te ondersteunen. De markten kijken reikhalzend uit naar de communicatie van de Amerikaanse centrale bank woensdag. Deze zal uiteraard worden beïnvloed door positieve macro-economische cijfers afgelopen week, onder meer met een sterk banenrapport. 

Donderdag verschijnen weer de wekelijkse steunaanvragen in de VS. In de afgelopen weken was een verbeterde trend zichtbaar hoewel het aantal verlengde aanvragen zeer hoog blijft.

De macroweek eindigt met voorlopige data over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juni, uitgevoerd door de Universiteit van Michigan, op vrijdagmiddag. 

De olieprijs zal maandag vermoedelijk bewegen op het door OPEC+ verlengde productieakkoord tot en met juli. Het kartel en zijn bondgenoten zullen in juli 9,6 miljoen vaten per dag minder oppompen. Landen als Nigeria en Irak hebben beloofd de afspraken beter na te leven dan ze tot nog toe deden.

Bedrijfsagenda

De Nederlandse bedrijfsagenda blijft dezer dagen nagenoeg leeg qua cijfers en aandeelhoudersvergaderingen. Aandelen zullen het dus vooral moeten hebben van ander nieuws. 

Maandag is het letten op het aandeel van Just Eat Takeaway.com, dat volgens CNBC zijn zinnen zou hebben gezet op de Amerikaanse sectorgenoot Grubhub.

Aandelen Galapagos bewegen wellicht op de mediaberichten dat samenwerkingspartner Gilead is benaderd door het Britse AstraZeneca voor een fusie.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.
Lees verder op:
https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2020/06/07/drukke-macroweek-voor-de-boeg-met-rentebesluit-fed/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen