Controversieel Brits plan: marine inzetten tegen bootmigranten


Met het mooie weer wagen recordaantallen migranten in de oversteek van Frankrijk naar Engeland. Vaak in overvolle rubberbootjes, die elk moment kunnen zinken. In juli zijn er 1000 migranten geland op de Engelse kust.

Nieuw record: 235 migranten in 24 uur

En deze maand wordt dat waarschijnlijk nog veel meer. Afgelopen donderdag was er een nieuw record: in een etmaal zetten 235 migranten voet op Engelse bodem. Op vrijdag volgden er nog 146, gisteren 151.

De migranten komen uit heel veel verschillende landen, onder meer Jemen, Eritrea, Tsjaad, Egypte, Soedan, Iran, Irak, India en Mali. Vaak verblijven ze al een tijd bij Franse havens aan het Kanaal, in afwachting van de oversteek. Ze willen naar Groot-Brittannië, omdat ze daar al familie hebben of Engels spreken.

Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen. Gisteren zaten in een bootje met 14 mensen ook twee zwangere vrouwen, waarvan er een direct naar het ziekenhuis werd gebracht om te bevallen.

Sommige migranten vluchten voor oorlog en geweld, zoals in Jemen. Andere zijn op zoek naar een beter leven. Ze zijn allemaal bereid om hun leven te wagen om in Engeland te komen.

De Britse regering vindt dat het de spuigaten uitloopt. Komende week komen de verantwoordelijke ministers met een plan om de migrantenstroom te stoppen. Een nu al controversieel plan, omdat de regering de marine wil gaan inzetten.   

De Britse marineschepen moeten de rubberbootjes in Kanaal onderscheppen. Om ze vervolgens terug te slepen naar Frankrijk, naar de haven van Duinkerke. Volgens een vluchtelingenadvocaat is dat illegaal en ook nog riskant, omdat de bootjes kunnen kapseizen en zinken.

Fransen eisen 33 miljoen euro voor medewerking

Bovendien hebben de Britten voor dit plan de medewerking nodig van de Franse regering. En die medewerking is er nog niet. Ook willen de Britten dat de Fransen de mensensmokkelaars en de migranten tegenhouden voor ze de zee opgaan.

De Franse regering wil misschien wel gaan meewerken aan het bewaken van het Kanaal, maar eist daar 33 miljoen euro voor. Binnen Britse regeringskringen zijn ze pissig over die eis, het is nog niet duidelijk of er betaald gaat worden.  

De Conservatieve regering van premier Boris Johnson lijkt te willen doorzetten, ook al zitten er dus nog veel haken en ogen aan het plan. Want zelfs binnen het ministerie van Defensie leven er bezwaren. Tegen het Britse persbureau PA noemde een anonieme bron het plan om de marine in te zetten ‘completely potty’, vrij vertaald: ‘volledig van de pot gerukt’. Komende week wordt dus meer duidelijk.Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5176259/migranten-kanaal-vluchtelingen-groot-brittannie-frankrijk-marine

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen