Christelijke dalits dubbel gediscrimineerd in India


Afgelopen zaterdag werd in heel India, met de nadrukkelijke steun van de leiding van de katholieke Kerk, geprotesteerd tegen de achterstelling en discriminatie van de dalits. De protestdag vindt jaarlijks plaats op 10 augustus, omdat Rajendra Prasad, de eerste president van India, op 10 augustus 1950 na de onafhankelijkheid artikel 3 van de grondwet van India over de kasten heeft aangenomen.

Intussen zijn er wel wetten aangenomen voor een betere bescherming van de dalits (in het Hindi: vertrapte, kasteloze of onaanraakbare), maar die gelden alleen voor sikhs en hindoes. Christelijke en islamitische dalits zijn daarvan, louter op basis van hun geloofsovertuiging, volledig uitgesloten. Hulpbisschop Theodore Mascarenhas van Ranchi stelde zaterdag dat er door het kastensysteem voor de grote groep kastelozen een soort apartheidsregime in stand wordt gehouden.

Mgr. Mascarenhas: De huidige Indiase grondwet noemt discriminatie een misdaad, maar maatschappelijk blijft dit gewoon veel te sterk. Dalits worden overal uitgesloten. Dat is een groot probleem voor de Kerk omdat veel dalits christen zijn geworden en dus niet dezelfde rechten hebben als dalits die hindoe zijn gebleven. Christelijke dalits hebben geen toegang tot banen, zelfs niet tot scholen. Wij blijven ervoor strijden dat dalits, die zich bekeerden tot de islam of het christendom, dezelfde rechten genieten als de andere dalits!

Bron: Vaticannews.vaLees verder op:
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/christelijke-dalits-dubbel-gediscrimineerd-india

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen