CBS: oversterfte blijft aanhouden, maar loopt iets terug


CBS: oversterfte blijft aanhouden, maar loopt iets terug

Vorige week zijn naar schatting 3.850 mensen overleden. Dat zijn er ruim tweehonderd minder dan de week ervoor, maar vijfhonderd sterfgevallen meer dan verwacht in deze periode. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de voorlopige sterftecijfers van deze week en data uit voorgaande jaren.

Sinds de derde week van september is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Dat komt waarschijnlijk door de coronapandemie. In de tweede golf overleden tot en met vorige week in totaal meer dan 60.000 mensen. Dat zijn er 9.000 meer dan het CBS normaal verwacht in die periode.

In de tweede golf overleden tot dusver 34.000 tachtigplussers – 20 procent meer dan in deze periode werd verwacht. In deze leeftijdscategorie ligt de oversterfte het hoogst: bij tachtigjarigen is het percentage oversterfte 19 procent en bij mensen jonger dan 65 jaar overleden tot nu toe 5 procent meer mensen dan verwacht.

Welkom in het blog van 22 januari

In dit blog houdt NRC de dagelijkse ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 21 januari:

 • In Nederland werd het nieuws gedomineerd door het debat in de Tweede Kamer over de avondklok. De uitkomst: die komt er, met een iets latere ingangstijd, tussen 21.00 uur en 04.30 uur. De maatregel is vanaf zaterdag van kracht. Lees ook het verslag van het debat.
 • Ook werd bekend dat er opnieuw extra coronasteun voor bedrijven komt: daarvoor wordt 7,6 miljard euro uitgetrokken.
 • PostNL heeft door de pandemie vorig jaar 25 miljoen extra pakketten bezorgd. Aan de andere kant gaven huishoudens gaven afgelopen november 6,5 procent minder geld uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Uitgaven aan andere diensten – de kapper, restaurants, musea, bioscopen – vielen vanwege de lockdown weg. En er was minder goed nieuws van KLM: dat schrapt tussen de achthonderd en duizend banen.
 • Van woensdag op donderdag kwamen bij het RIVM 5.857 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnen. Dat was de zesde rapportage met minder dan zesduizend nieuwe gevallen. Er waren 91 nieuwe sterfgevallen bekend.
 • Er zijn vijf doden gevallen bij een brand op de campus van het Serum Institute of India, de fabrikant die voor India en andere ontwikkelingslanden het vaccin van Oxford-Astrazeneca produceert. Daarbij zou het deel van het gebouw waar het vaccin geproduceerd wordt, ongeschonden zijn gebleven.

 • Lees hier het hele blog van gisteren terugLees verder op:
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/21/coronablog-22-januari-a4028715

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen