Amazon legt zich neer bij uitspraak CMA


Amazon doet handreiking naar Indiase MKB van $1mld
Amazon-CEO Jeff Bezos heeft aangegeven dat zijn bedrijf $1mld (€900mln) gaat investeren in online mogelijkheden voor kleine ondernemingen in India. Dit is een reactie van Amazon op de vele kritiek die het bedrijf heeft gekregen vanuit de Indiase fysieke retailsector. Kleine ondernemers beschuldigen Amazon en andere grote online retailers als Flipkart van het schenden van de Indiase wetgeving omtrent kortingsacties. Ook zouden de kleine ondernemers worden benadeeld, omdat Amazon en Flipkart voornamelijk voor grote leveranciers in India zou kiezen. Beide bedrijven ontkennen deze aantijgingen. De mededingingsautoriteit van India is in verband met deze kwestie onlangs begonnen met een onderzoek naar Amazon..
Bron: reuters.com 

Thaise overheid dwarsboomt Tesco
De plannen van Tesco om te desinvesteren in de Aziatische tak van de retailketen lopen risico wegens de Thaise mededingingsautoriteit. Tesco heeft bijna 2.000 filialen in Thailand en Maleisië. Het netwerk heeft een waarde van tot $10mld (€9,0mld). Drie verschillende partijen in Thailand hebben interesse in een overname. Als het netwerk echter met succes zou worden verkocht, zou de nieuwe eigenaar te maken krijgen met het Thaise overheidsorgaan met betrekking tot gezonde concurrentie. In een verklaring laat de relatief nieuwe Thaise mededingingsautoriteit weten dat de organisatie die het netwerk van Tesco in handen krijgt direct meer dan de helft van de Thaise supermarktsector in bezit heeft.
Bron: bbc.com 

Vietnam: Masan Group sluit honderden Vinmart-winkels
De Vietnamese retailer Masan Group is van plan om honderden vestigingen van VinMart en VinMart+ te sluiten. De winkels werden vorig jaar overgenomen van Vingroup. De Masan Group heeft aangegeven dit jaar tussen de 100 en 300 Vinmart+-winkels te sluiten, naast dat er 10 tot 30 nieuwe Vinmart-supermarkten worden geopend. Het bedrijf wil voornamelijk focussen op het verbeteren van het winstgevend vermogen van oudere locaties, in plaats van dat het ambitieuze plan voor uitbreiding van de vorige eigenaar wordt voortgezet. Daarbij wordt vooral gericht op supermarkten met een winkeloppervlak van minder dan 1.500 vierkante meter, die de meeste omzet genereren. Inefficiënte supermarkten in Hanoi, Ho Chi Minh-stad, Nha Trang worden gesloten. Verder wordt er uitgebreid in middelgrote steden en in winkelcentra van Vincom.
Bron: insideretail.asia 

Zweden: 2,9% meer omzet voor ICA in december
De Zweedse retailer ICA had in december 2019 jaar op jaar gezien een toename in omzet van 2,9%. De like-for-like-omzet steeg in diezelfde periode met 2,7%. Per keten had Maxi ICA Stormarknad een toename in omzet van 3,9% en qua like-for-like-omzet een stijging van 3,3%. ICA Kvantum had 3,4% meer omzet en 2,0% meer omzet op like-for-like basis. De afdeling van ICA Supermarket zag zijn omzet met 1,2% toenemen (like-for-like: +2,5%). De buurtwinkelketen ICA Nära had 2,9% meer omzet en 2,8% meer omzet qua like-for-like.
Bron: esmmagazine.com 

Australië: “Klanten lopen gewoon de winkel uit”, aldus Coles-directielid
Coles-directielid Greg Davis voorspelt dat binnen 10 jaar kassavrije supermarkten in Australië gemeengoed zullen zijn. Innovatie op het gebied van retailtechnologie en een toegenomen focus op kostenbesparende middelen gaan er volgens hem voor zorgen dat conventionele kassa’s binnenkort verleden tijd zijn. Volgens Davis zullen consumenten na het verzamelen van hun boodschappen simpelweg de winkel uitlopen zonder nog langs een kassa te gaan. “Ik twijfel er niet aan dat klanten in staat zullen zijn om een product uit een schap te halen, in hun mand te doen en vervolgens de winkel uit te lopen, terwijl automatisch voor het product wordt betaald”, aldus Davis in een interview.
Bron: smh.com.au 

Auchan saneert 517 banen in Frankrijk
Auchan wil in Frankrijk kosten besparen door middel van het saneren van 517 banen. Op deze manier hoopt Auchan beter om te kunnen gaan met de felle concurrentie van bedrijven zoals Amazon en met het veranderende consumentengedrag. De plannen van Auchan Retail, dat onderdeel is van de Auchan-groep, houden ook in dat er meer wordt gericht op e-commerce en lokale producten. De plannen houden onder andere in dat werknemers op het hoofdkantoor en bij ondersteunende functies uit vrije wil hun ontslag nemen. Het werkleger van Auchan bestaat in Frankrijk uit ongeveer 75.000 medewerkers.
Bron: reuters.com 

Zuid-Afrika: Woolworths benoemt nieuwe CEO
De Zuid-Afrikaanse supermarktketen Woolworths Holdings heeft Roy Bagattini benoemd tot CEO. Bagattini was voorheen directeur van de Amerikaanse tak van Levi Strauss. Hij volgt bij Woolworths de huidige CEO Ian Moir op, die in februari zijn functie neer zal leggen. De aandelenkoers van Woolworths steeg na de bekendmaking van dit nieuws met 9%. Moir heeft bijna tien jaar lang aan het roer van Woolworths gestaan. Het bedrijf heeft verder geen reden bekend gemaakt omtrent zijn vertrek. Volgens Hubert Brody, de voorzitter van de raad van bestuur, heeft Roy Bagattini een rijke ervaring aan management en reorganisatietrajecten in retail. “Hij zal van onschatbare waarde zijn als we om moeten gaan met de structurele veranderingen die nu in de retailsector en bij onze organisatie plaatsvinden”, aldus Brody.
Bron: reuters.com 

Vastgoedbedrijf draagt 10 Spaanse supermarkten over
Het internationale vastgoedbedrijf Kennedy Wilson heeft de overdracht van tien Spaanse supermarkten aan het investeringsbedrijf Barings voltooid. De locaties werden voor $81mln (€72,7mln) verkocht, waarbij Kennedy Wilson een winst maakte van ongeveer $33mln (€29,6mln). Het bedrijf verwacht dat deze winst gebruikt zal worden voor andere investeringsmogelijkheden in Europa en om huidige projecten financieel te ondersteunen. De supermarkten op de tien locaties worden volledig geleased aan Carrefour, dat de tweede grootste supermarktketen van Spanje is. Van de locaties die nu aan Barings zijn overgedragen, zijn de panden die de meeste huuropbrengst genereren te vinden in Madrid en Barcelona.
Bron: apnews.com 

VK: Amazon legt zich neer bij uitspraak CMA
Amazon.com heeft aangegeven zich te houden aan de uitspraak van de Britse Competition and Markets Authority (CMA), oftewel de Britse mededingingsautoriteit. Amazon was van plan om geld te lenen aan de Britse thuisbezorgdienst Deliveroo. In mei 2019 leidde Amazon hiervoor een investeringsronde, waarna de CMA echter een onderzoek naar deze investering begon. In juni bepaalde de CMA dat Amazon en Deliveroo onafhankelijk van elkaar moeten blijven opereren en dat een lening of investering zodoende niet plaats mag vinden. Een woordvoerder van Amazon heeft aangegeven dat het bedrijf zich bij dit besluit neerlegt. Deliveroo weigerde verder enig commentaar.
Bron: reuters.com 

VS: Walmart zet robots in bij 650 winkels
Walmart is in de VS bezig om de eigen winkels verder te automatiseren. Met de zomer moeten bij 650 winkels robots zijn geïmplementeerd, die de schappen van de winkels zullen scannen. De robots zijn ontwikkeld door het in San Francisco gevestigde Bossa Nova Robotics Inc. De robots controleren de schappen op de aanwezigheid van producten en of de juiste prijzen staan vermeld. Walmart heeft soortgelijke robots al ingezet bij 350 winkels. De robots zijn per stuk ongeveer 1,8 meter hoog en bevatten 15 camera’s.
Bron: businessinsider.com 

Instacart begint met nieuwe afhaaldienst in Noord-Amerika
Instacart, een marktleider binnen de online supermarktsector van Noord-Amerika, heeft onder de naam Instacart Pickup een nieuwe afhaaldienst bekend gemaakt. Ook heeft het bedrijf aangegeven dat Instacart-oudgediende Sarah Mastrorocco is benoemd tot algemeen directeur van Instacart Pickup. De nieuwe afhaaldienst komt na een jaar waarin Instacart zich voortdurend met vergelijkbare services zich heeft ontwikkeld. Het aantal Amerikaanse staten waar Instacart een afhaaldienst verzorgt is verdrievoudigd tot meer dan 30, terwijl het aantal retailpartners waar Instacart op dit gebied mee samenwerkt is verdubbeld. Het aantal supermarktketens dat met de afhaaldiensten van Instacart werkt staat zodoende nu op meer dan 50, waaronder Food Lion, Gelson’s, Publix, Price Chopper, Schnucks, Shop ’n Save, The Fresh Market en Wegmans. Het bedrijf verwacht dat Instacart Pickup met het einde van 2020 zal zijn uitgebreid tot alle 50 staten van de VS.
Bron: prnewswire.com 

VS: Weis Markets boekt resultaten met zelfscankassa’s
Weis Markets heeft naar eigen zeggen de winkelervaring significant verbeterd dankzij de toepassing van zelfscankassa’s van Toshiba Global Commerce Solutions. Door de nieuwe zelfscankassa’s kunnen klanten efficiënter en sneller voor hun boodschappen betalen. Het kassasysteem van Toshiba vormt een combinatie van betaalmethodes, waarmee zowel via digitale middelen als met contant geld kan worden betaald. “Naast dat het systeem van Toshiba voor een meer persoonlijke kassa-ervaring zorgt, heeft deze technologie en de expertise van Toshiba ons geholpen om het winkelverkeer en de prestaties per vestiging te verbeteren“, aldus Greg Zeh, directielid van Weis Markets.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: SpartanNash start programma voor meer versproducten
SpartanNash is begonnen met een nieuwe editie van zijn campagne Double Up Food Bucks. Het programma is erop gericht om versproducten beter beschikbaar te maken bij 46 vestigingen in Michigan. SpartanNash is in Michigan sinds 2014 de enige grote supermarktketen. Onder de paraplu van SpartanNash vallen onder andere de ketens Family Fare, VG’s en ValuLand. 43 winkels die onder deze drie ketens zijn verdeeld deden in Michigan al eerder mee met het Double Up-programma. In 2020 wordt het programma uitgebreid naar nog eens drie winkels in de steden Cheboygan, Coldwater en Howell, zodat ook hier de consumptie van versproducten wordt gestimuleerd.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Wegmans begint 2020 met vernieuwde website
Wegmans Food Markets is het nieuwe jaar begonnen met een vernieuwde website en app. De in New York gevestigde supermarktketen heeft via email zijn vaste klanten laten weten dat de laatste hand wordt gelegd aan de verbeterde site wegmans.com en de Wegmans-app. Enkele nieuwe functies van de site en app houden in dat consumenten een lijst met digitale kortingsbonnen in kunnen zien. Ook geven beide platformen een op de persoon afgestemde lijst met zoekresultaten. Daarnaast wordt zowel via de app als via de site thuisbezorging en een afhaaldienst mogelijk gemaakt.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Stop & Shop installeert nieuw energienetwerk
De Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop gaat bij 40 vestigingen in Massachusetts en New York een nieuw energienetwerk installeren. De zogeheten Bloom Energy-servers geven duurzame elektriciteit via een AlwaysON Microgrid-configuratie. Dit zorgt ervoor dat de elektriciteitsvoorziening ook tijdens extreem slecht weer of andere calamiteiten stabiel blijft. Het nieuwe stroomnetwerk moet ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot bij Stop & Shop met 15.000 ton per jaar moet worden verminderd. Ook zorgt het Bloom-systeem volgens Stop & Shop ervoor dat er nauwelijks nog smog wordt gevormd.
Bron: progressivegrocer.com Lees verder op:
https://www.agf.nl/article/9180376/vk-amazon-legt-zich-neer-bij-uitspraak-cma/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen