Al 25 jaar rozen verkopen en foto’s maken: Singh vertrekt uit Utrecht


Rozenverkoper en polaroidfotograaf Singh is al meer dan 25 jaar een vertrouwd gezicht in de Utrechtse horeca. Eind deze maand vertrekt hij naar zijn thuisland India.

Door: Mathijs Steinberger / AD Utrechts Nieuwsblad

Hij is misschien wel de meest bekende onbekende Utrechter. Iedereen die wel eens in een café in de Utrechtse binnenstad komt, kent Singh. Althans, we weten dat hij al jaren aan het uitgaanspubliek rozen verkoopt en foto’s maakt van kroegbezoekers.

Vijf euro kost een polaroidafdruk, die Singh direct overhandigt. Een tastbaar aandenken aan een fijn gezelschap en/of legendarische stapavond – al dan niet in kennelijke staat. Maar wat de achtergrond is van Singh, waar hij woont en wat hij eigenlijk vindt van zijn niet alledaagse werk? Niemand die het (zeker) weet.

“Al die tijd is hij een mysterie. Bijna niemand weet wat van hem.”

India

Zeker is dat hij uit India komt en meer dan 25 jaar vrijwel dagelijks rozen verkoopt en foto’s maakt in de avond- en nachturen. De fotoafdrukken ondertekent hij met zijn naam Singh. Hij spreekt geen Nederlands en amper Engels, wat communicatie erg moeilijk maakt. “Ik werk sinds 1992 in Utrecht en toen liep hij hier al rond”, vertelt Marco Terlou, eigenaar van grand café Lebowski aan het Domplein. “Al die tijd is hij een mysterie. Bijna niemand weet wat van hem. Niet waar hij woont, waar hij zijn rozen koopt, of hij er veel geld mee verdient. Misschien brengt het wel zo veel op, dat hij elke avond in een auto met chauffeur stapt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Angeliek de Jonge / AD Utrechts Nieuwsblad

Lollige vragen

De Indiër is een graag geziene bezoeker, geen opdringerige straatverkoper. Veel kroegen hebben een collage van Singhs foto’s aan de wand. Terlou en zijn vrienden stellen standaard twee lollige vragen als de nachtfotograaf met bosje rozen en fototoestel om zijn nek verschijnt.

Do you have tulips?
No.

Make you a movie?
No.

“Wij vinden het nog steeds leuk, en hij ook.”

Andere gimmick is het omdraaien van de rollen: zelf het kiekje maken met Singhs camera. En Singh gaat op de foto, samen met je vrienden. Terlou heeft vernomen dat Singh eind januari naar India gaat. Naar de reden wordt veelvuldig gegist. “De een zegt dat hij terugkeert naar zijn familie, de ander dat hij op vakantie gaat en weer terugkomt. We weten het niet.”

Het AD Utrechts Nieuwsblad sprak ook met Singh zelf. Lees hier het hele verhaal.

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!


Marielle Koster


Utrechters

Deze 6 interviews met Utrechters in 2017 waren heel bijzonder

“Wat een leuke baan zeg, schrijven voor indebuurt.” Dat krijgen we regelmatig te horen. …


Bron:
https://indebuurt.nl/utrecht/utrechter-van-de-week/al-25-jaar-rozen-verkopen-en-fotos-maken-singh-vertrekt-uit-utrecht~45653/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen