Wat is hyperventilatie?


Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademen. ‘Hyper’ betekent hoog en ‘ventilatie’ slaat op de ademhaling. Hyperventilatie betekent dus letterlijk verhoogde ademhaling. Hyperventileren wil zeggen dat je te snel of te diep ademt.

Normale ademhaling
Bij de ademhaling adem je zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan bij wat je doet. Bij inspanning, zoals traplopen of hardlopen, heb je meer zuurstof nodig en ga je vanzelf sneller ademen en je hart gaat sneller kloppen.

Hoe ontstaat hyperventilatie?
Als er te snel of te diep wordt ingeademd, wordt er te veel zuurstof in korte tijd opgenomen en wordt er ook te veel koolzuur uitgeademd. Hierdoor blijft te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor lichaamsprocessen worden verstoord. Dit veroorzaakt de klachten, die op zich niet ernstig, maar wel bijzonder lastig zijn.
Wanneer je angstig of gespannen bent, kan je lichaam in een stresstoestand raken. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Zo kunnen angst en gespannenheid ervoor zorgen dat je gaat hyperventileren.

Hyperventilatie komt veel voor
Iedereen kan last van hyperventilatie krijgen. Maar de één hyperventileert maar één keer in zijn of haar leven en de ander heeft er regelmatig last van. Het is belangrijk te weten dat hyperventilatie vervelend, maar niet gevaarlijk is. Er ontstaan klachten als benauwdheid, beklemming op de borst, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, transpiratie en duizeligheid. Zo’n aanval kan worden gevolgd door diarree, buikpijn, hoofdpijn, pijn in de rug of een grieperig gevoel.

Acute hyperventilatie kan heel beangstigend zijn. De patiënt heeft het gevoel te stikken en kan duizelig worden, flauwvallen, misselijk worden en pijn krijgen op de borst of in de buik. De spieren van de onderarmen en kuiten verkrampen en veroorzaken onvrijwillig buigen en strekken van de polsen en enkels. Zeker iemand die niet begrijpt wat er gebeurt, kan in paniek raken waardoor de ademhaling nog meer ongecontroleerd wordt en de aanval toeneemt. De patiënt komt terecht in een vicieuze cirkel.

Hoe is hyperventilatie te voorkomen
Het is belangrijk om de oorzaak van de hyperventilatie op te sporen. Daartoe is het nodig om de omstandigheden waarin de aanvallen ontstaan, evenals de daarmee gepaard gaande verschijnselen te leren herkennen. Mensen uit je naaste omgeving kunnen daarbij vaak helpen. Het opschrijven van die omstandigheden en ervaringen, kan in dit kader zeer waardevol zijn. Een gesprek met de huisarts kan ook verhelderend zijn om achter de oorzaak te komen

Adviezen
Als je merkt dat je hyperventileert of als je andere verschijnselen van angst voelt opkomen, probeer dan rustig te ademen. Een rustige ademhaling kan helpen de klachten te verminderen. Er zijn ook andere manieren om de stresstoestand van je lichaam te verminderen. Sommige mensen leiden de spanning af door hardop te gaan lezen. Anderen vinden afleiding in oefeningen als kniebuigingen of touwtjespringen.

Wat kun je er zelf aan doen
Het is zeer belangrijk om te proberen niet in paniek te raken. Omdat hyperventilatie zulke ernstig lijkende verschijnselen geeft, kan dit moeilijk zijn. Toch is dit één van de beste adviezen, want hyperventilatie kan niet met medicijnen worden behandeld.
Om de klachten te laten verdwijnen, moet het tekort aan koolzuur worden aangevuld. Langzaam en oppervlakkig ademen werkt daarbij zeer goed. Ook kan de adem zo lang mogelijk worden ingehouden. Er wordt dan namelijk minder koolzuur uitgeademd. In praktijk werken deze adviezen niet altijd.

Wie in paniek is, kan het niet altijd opbrengen om rustig en langzaam te ademen. Een plastic zakje is daarom een goed hulpmiddel. Als de aanval opkomt, dient dit zakje voor mond en neus te worden gehouden. Door het uitademen komt er veel koolzuurgas in de zak, dat vervolgens weer wordt ingeademd. Daardoor stijgt het koolzuurgehalte in het bloed en verdwijnen de verschijnselen binnen enkele minuten. Deze methode is zeer effectief.
Ook het ademen door een stuk slang kan helpen. Omdat de lucht door een nauw kanaal moet worden gezogen, wordt veel weerstand veroorzaakt. Inademing is moeilijk en een snelle ademhaling onmogelijk.

Oefeningen
Je kunt oefeningen doen waardoor je rustiger leert ademen. Ga rechtop zitten, probeer de borstkas stil te houden, en probeer alleen met je buik te ademen. Hou je handen op je buik, net onder de ribben. Bij iedere ademhaling voel je je buik op en neer gaan. Zorg vooral dat je rustig ademt. Neem steeds drie seconden om in te ademen en zes seconden om uit te ademen. Tel in gedachten mee:

in – 2 – 3 – uit – 2 – 3 – 4 – 5 – 6
in – 2 – 3 – uit – 2 – 3 – 4 – 5 – 6
enzovoort.

Het langzaam uitademen is vaak het moeilijkst. Laat daarom bij elke tel een beetje lucht ontsnappen. Doe de oefening vijf keer achter elkaar en minstens drie keer per dag. Hoe vaker je oefent, hoe beter. Vervolgens kan je je ademhaling in verschillende houdingen gaan oefenen: liggend, zittend of staand. Als dat lukt, kun je ook oefenen terwijl je ergens mee bezig bent, bijvoorbeeld als je zit te lezen of als je staat af te wassen.

Medicijnen
Er bestaan geen medicijnen tegen hyperventilatie, wél tegen de angst. Het nadeel van deze middelen is echter dat ze het probleem niet oplossen en op den duur verslavend werken. Voor meer informatie kan je bij je huisarts langs gaan of contact opnemen met de Nederlandse Hyperventilatie Stichting (NHS).

Bronnen:

Avinash Ishwardat
Avinash.ishwardat@indianfeelings.nl

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen