Wat is asbest?


In Nederland kennen we asbest vooral als een grondstof voor allerlei asbestcementproducten. Voorbeelden hiervan zijn waterleidingbuizen en golfplaten. Daarnaast werd asbest ook gebruikt om huizen mee te isoleren, rem- en frictiemateriaal te maken en in textiel dat hittebestendig moest zijn. De grote voordelen van het mineraal asbest zijn de grote slijtvastigheid en de brandwerendheid die het met zich meebrengt. Naast deze grote voordelen is. asbest erg eenvoudig te verwerken en totaal niet duur. Dit heeft er toe geleid dat het een zeer populair mineraal is geworden binnen onze industrie en bouw. De grootste populariteit ontstond aan het eind van de 19e eeuw. 

Langzamerhand kwamen er verhalen op gang over de gezondheidsrisico’s die asbest met zich meebrengt. Lange tijd werden deze echter genegeerd of niet serieus genomen. De belangrijkste reden hiervan was het economische voordeel dat er te behalen viel door. asbest te gebruiken in plaats van alternatieven. Een goedkopere verwerking won het van een minder schadelijke verwerking. 

Pas in 1993 kwam er in Nederland een algemeen asbestverbod. Sindsdien is het niet meer toegestaan met dit mineraal te werken. Echter, door ruim 100 jaar met. asbest te hebben gewerkt overlijden er in ons land nog elk jaar 900 mensen aan de gevolgen van asbest. Het economisch belang dat toentertijd voorop werd gesteld heeft dus nog altijd verregaande gevolgen, die destijds ondergeschikt werden geacht aan een klein beetje economisch gewin. De prijs die er nu voor wordt betaald, onder andere door. asbestsaneringen, is echter vele malen hoger.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen