Wanneer heb ik griep?


Bij verkoudheid wordt vaak over griep of grieperigheid gesproken, maar ‘echte’ griep is iets anders. Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn; vooral keel, hoofd, armen en benen. Een droge hoest en een loopneus horen er ook bij. Elk jaar krijgt ruim één op de tien mensen griep, meestal in de winter. Je kunt het elk jaar opnieuw krijgen. Griep is een besmettelijke ziekte en verspreidt zich vaak snel door het land. Als veel mensen tegelijk griep hebben, spreken we van een epidemie.

Waardoor komt het?
Griep is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het virus is zeer besmettelijk en wordt meestal overgebracht door hoesten, met elkaar praten of elkaar een hand geven. 24 tot 72 uur na besmetting worden de eerste verschijnselen merkbaar. Griep treedt gewoonlijk op in de winter en vroeg in het voorjaar. Omdat het virus zo besmettelijk is, komt griep vaak als epidemie voor.

Hoe is griep te voorkomen
De besmetting met het griepvirus is eigenlijk niet te voorkomen, maar het ontstaan van de ziekteverschijnselen wel. Door te zorgen voor een goede conditie bouw je voldoende weerstand op. Belangrijk daarbij zijn goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging.

Kan het kwaad?
Je kunt je flink ziek voelen door griep, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Het duurt soms een paar weken voordat je je weer helemaal de oude voelt.

Sommige mensen lopen meer risico op complicaties als ze griep krijgen; zij behoren tot een ‘risicogroep’. Risicogroepen bij griep zijn:

 • mensen met een hart- of longziekte en mensen met suikerziekte: zij hebben kans op verergering van hun ziekte;
 • nierpatiënten en mensen die weinig afweer hebben door ziekte of medische behandeling: hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn;
 • mensen van 65 jaar en ouder.

Wat kan je er zelf aan doen?

 • Het is aan te raden om rust te nemen. Je hoeft niet per se in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kan je beter vermijden.
 • Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat: kleed je op het weer.
 • Uitzieken is de beste remedie tegen griep. Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning.
 • Als je koorts hebt, is het belangrijk dat je voldoende drinkt en in bed blijft. Neem de tijd om rustig uit te zieken. Als je te vroeg weer aan de slag gaat, kunnen de ziekteverschijnselen terugkomen.
 • Geneesmiddelen zijn niet nodig. Rust is het beste medicijn.

Wanneer naar de huisarts?
Soms gaat griep niet vanzelf over en kunnen andere ziektes bijkomen, die wèl behandeld moeten worden, zoals longontsteking. In de volgende gevallen is het goed om contact met de huisarts op te nemen:

 • Als je kortademig wordt;
 • Als er veel slijm loskomt bij het hoesten;
 • Als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
 • Als je opnieuw koorts krijgt, nadat je koortsvrij bent geweest.

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt, overleg dan met je huisarts.

Mensen uit een risicogroep kunnen altijd contact met hun huisarts opnemen als ze denken griep te hebben. Het is nog beter van tevoren een griepprik te halen.

De griepprik
De griepprik kan griep in de meeste gevallen voorkomen. Als je toch griep krijgt, dan zorgt de prik ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt. Voor mensen die extra risico lopen, is het absoluut aan te raden elk jaar een griepprik te halen. De doktersassistente kan je vertellen of je voor een griepprik in aanmerking komt. De prik moet elk jaar opnieuw gegeven worden; de beste tijd is eind oktober of begin november. De prik geeft soms een dag wat pijn in uw arm, maar je kunt er niet ziek van worden. Als je tot een risicogroep behoort word je prik vergoed.

Geneesmiddelen
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen griep. Alleen de verschijnselen kunnen bestreden worden. Bij koorts boven 39,5 graden kan paracetamol of een product met acetylsalicylzuur worden gebruikt. Deze middelen komen alleen, samen of in combinatie met allerlei andere stoffen voor in zogenaamde ‘griepmiddeltjes’. De griepmiddelen zijn in feite normale koortswerende en pijnstillende middelen. Ze hebben geen speciale werking tegen griep.

Veelvoorkomende misverstanden
Een ‘griepprik’ kan niet helemaal voorkomen dat u last krijgt van griepverschijnselen. Er zijn veel andere virussen die dezelfde klachten geven.

Vitamine C is noodzakelijk voor het opbouwen van weerstand tegen ziekten, maar een gezonde dagelijkse voeding levert hiervan al voldoende. Extra inname is niet zinvol en kan ook niet voorkomen dat je griep krijgt. Als je al griepverschijnselen heeft, is een warme citroen of sinaasappelgrog wel lekker, maar je wordt er niet sneller beter van.

Bronnen:
Nederlands Huisartsen Genootschap
Patiënten folders

Avinash Ishwardat
avish@indianfeelings.nl

Reacties
 1. Reply
  Deeke
  april 19, 2008 om 10:33 pm

  Altijd leuk om nou precies te weten wat er aan de hand is. Dank daarvoor

 2. Reply
  Bram
  augustus 16, 2009 om 7:09 pm

  Wanneer is het best om terug te gaan werken

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen