VS wil dat G7-landen gezamenlijk blok vormen tegen China


De Verenigde Staten gaan bondgenoten oproepen om een gezamenlijk economisch blok te vormen tegen China. President Biden zal zijn plannen vandaag, op dag twee van de G7-top in het Britse Cornwall, naar voren brengen, hebben hooggeplaatste Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd. Ze spraken in de marge van de G7-top op achtergrondbasis met aanwezige media.

De groep van zeven grote industrielanden (Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk) zijn sinds gisteren bijeen voor een driedaagse top. Op de agenda staat onder meer de bestrijding van de coronapandemie. Ook de EU doet mee aan de top en daarnaast zijn leiders van Australië, India, Zuid-Korea en Zuid-Afrika als gasten uitgenodigd.

Maar voor Biden is de top ook de plek om zijn zorgen over China te uiten. Hij wil dat de landen zich met één stem uitspreken tegen de dwangarbeid door Oeigoerse moslims en andere minderheden die plaatsvindt in China.

Concurreren met Nieuwe Zijderoute

Daarnaast wil hij honderden miljarden bij elkaar zoeken om een alternatief te bieden voor de Nieuwe Zijderoute van China. Dat is een infrastructureel megaproject dat China in 2013 begon, en dat is opgezet voor de verbinding van China met de andere continenten. Daarmee wil het land de handel met de rest van de wereld stimuleren.

NOS op 3 legt uit wat de zijderoute 2.0 inhoudt:Lees verder op:
https://nos.nl/l/2384701

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen