VS lovend over mensenrechtenklimaat Suriname


Paramaribo – Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, de politie die zich over het algemeen aan de wetten houdt, zijn enkele van de positieve opmerkingen over de mensenrechtensituatie in Suriname in een dinsdag uitgegeven rapport van The State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast de positieve opmerkingen zijn ook misstanden in het land aangestipt. Echter heerst er volgens Wendy Webb, consul op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, over het algemeen een zodanige situatie dat gerust gesproken kan worden van een goed mensenrechtenklimaat. Webb spreekt lovend over Suriname. ‘Er zijn altijd wel dingen die zich voordoen maar over het algemeen is het heel goed gesteld met de mensenrechten in Suriname. 

Ik weet uit ervaring dat het in vele andere landen een stuk anders is’, merkte Webb gisteren op in een interview met de krant. Zij zegt dat de Surinaamse regering goed doordrongen is van onder andere de vrijheden waar de inwoners recht op hebben, maar denkt dat het volk ook deze rechten opeist. ‘De mensen hier willen informatie hebben en vrijheden genieten en eisen dat ook op’, meent Webb. Het rapport dat jaarlijks aan de hand van verslagen van de ambassadeposten door The State Department wordt opgesteld, bespreekt de mensenrechten in zowat alle landen op aarde.  Er worden in het rapport geen conclusies getrokken of waardeoordelen gegeven.

Wel worden verschillende zaken kritisch bekeken en wordt duidelijk aangegeven waar ‘de dingen’ niet helemaal in orde zijn. Onder meer wordt verwezen naar informatie over geweld tegen gevangenen door gevangenbewaarders en agenten van politie en van geweld dat gevangenen tegen elkaar gebruiken. De behandeling van verdachten na hun aanhouding door de politie geschiedt volgens het rapport over het algemeen wel volgens  de regels. Verdachten worden onmiddellijk hun rechten voorgehouden, hun recht op juridische bijstand wordt gerespecteerd en de voorwaarden en termijnen voor vrijheidsbeneming worden over het algemeen niet geschonden.
 Onder meer noemt het rapport de overbelasting van het rechtssysteem als een van de gebieden waar verbetering aangebracht dient te worden.

De lange perioden die verdachten in voorarrest vastzitten alsook het gegeven dat veroordeelden jarenlang moeten wachten voor hun zaak in hoger beroep kan dienen, zijn daarbij twee van de meest in het oog springende zaken. Volgens het rapport worden veel van deze problemen onder andere veroorzaakt door het tekort aan rechters. ‘Dit tekort veroorzaakt problemen in het rechtssysteem, maar ik wil tegelijkertijd de Surinaamse regering complimenteren dat ze werken aan oplossingen. Webb verwijst naar de groep rechters die dit jaar hun opleiding afronden. Dit zal volgens haar heel wat verlichting brengen.

 Een punt van kritiek is ook dat de pers moeilijk toegang heeft tot bepaalde overheidsinformatie waaruit eventueel corruptie zou kunnen blijken. De klacht is een veelgehoorde onder journalisten, schrijft het rapport.  Het tekort aan rechters wordt bekritiseerd. Ook advocaten krijgen kritiek in het document, met name toegevoegde advocaten, advocaten die door de Staat zijn toegewezen om een verdachte, die dat zelf niet kan betalen, te verdedigen. Deze juristen verdiepen zich vaak niet in de zaak van zulke cliënten voordat die bij de kantonrechter dient. Deze raadslieden verschijnen vaker ook niet eens op de zitting. Naar zeggen van Webb is er in Suriname wel degelijk sprake van vrijheid van meningsuiting. De pers is over het algemeen vrij. Er worden in het rapport wel enkele incidenten genoemd die zich in 2007 hebben voorgedaan.

Zo wordt onder andere gesproken over de  aanvaring tussen de ma-kers van het programma ‘Suriname Vandaag’ en regeringsfunctionarissen die hun invloed aanwendden om een aflevering waarin de One China Policy van de regering zou worden besproken, niet te laten uitzenden.  ‘Ik vind het bovendien bewonderingswaardig dat regeringsfunctionarissen, ondanks de soms zware kritiek van de pers, toch antwoorden op vragen van journalisten zonder hen te bedreigen. Dat op zich geeft al aan dat er persvrijheid is in Suriname.’ Diverse pogingen van dWT om commentaar van regeringsfunctionarissen op het rapport te achterhalen, strandden.-.

Reacties

      Schrijf een reactie


      Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

      Register New Account
      Wachtwoord opnieuw instellen