Verkoudheid


Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus-/keelholte en de kaakholten. Bij verkoudheid zijn de ademhalingswegen besmet met een virus waardoor er klachten ontstaan als een verstopte neus, niezen, lichte temperatuursverhoging, keelpijn, hoest, hoofdpijn, oorpijn, tranende ogen, pijnlijke lymfeklieren in de hals, koortsuitslag en verlies van smaak en reuk.

Waardoor komt het?
Zoals eerder gezegd ontstaat verkoudheid door een virus. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich gemakkelijk in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld een volle trein of bus, een school of kinderdagverblijf kunnen een bron van besmetting zijn. Verkoudheid wordt overgedragen door bijvoorbeeld iemand een hand te geven die net de neus heeft gesnoten of door te niezen of hoesten zonder een hand voor de mond te houden.
In principe is verkoudheid een onschuldige ziekte die vanzelf weer overgaat. Het verzwakt echter de lichaamsweerstand, waardoor andere bacteriën en virussen een kans krijgen. Zo kan een tweede (en vaak ernstigere) besmetting ontstaan, zoals oorontsteking, griep of bronchitis. Daarom wordt verkoudheid vaak verward met griep, terwijl griep in feite vaak een tweede besmetting is na de verkoudheid.

Kan het kwaad?
Verkoudheid kan geen kwaad. Verkouden kinderen mogen gewoon naar buiten. Het is onmogelijk om verkoudheid te voorkomen. Een goede lichamelijke weerstand en een goede conditie kunnen wel de klachten verminderen. De verkoudheid is dan ook weer sneller over. Een goede weerstand bouw je op met gevarieerde voeding, voldoende nachtrust en een regelmatig leven. Bij verkoudheid in de directe omgeving, kan je proberen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van degene die verkouden is.

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Je kunt proberen besmetting te voorkomen. Hou je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest, en was je handen regelmatig. Zorg voor frisse lucht in huis.
 • Als je verkouden bent, zijn de slijmvliezen in de neus- en keelholte geà¯rriteerd. Door sigarettenrook wordt de irritatie erger. Dit vertraagt de genezing. Stop dus met roken.
 • Het geeft soms verlichting om een verstopte neus te druppelen. Bij de drogist of apotheek kan je deze druppels kant-en-klaar kopen.
 • Eventueel kan je bij de drogist of apotheek neusspray of neusdruppels kopen die het slijmvlies dunner maken (xylometazoline), waardoor je gemakkelijker ademt. Deze spray en druppels mag je drie maal per dag gedurende maximaal een week gebruiken.
 • Zorg in ieder geval voor een goede nachtrust, een goede luchtvochtigheid en ventilatie in de leefomgeving en drink voldoende.
 • Vaak en krachtig snuiten prikkelt het slijmvlies in de neus en zorgt ervoor dat besmet slijm in de voorhoofdsholten en oren kan komen. Daarom is het beter de neus niet te hard te snuiten, of beter nog op te halen.
 • Verkoudheid is met medicijnen niet sneller te genezen. Er moet gewoon uitgeziekt worden. De symptomen van verkoudheid kunnen met medicijnen wel worden verlicht.

Pijn en koorts
Tegen pijn en koorts kan je een pijnstiller innemen. Daarvoor kan je het beste paracetamol gebruiken. Bij keelpijn kan je het beste op een dropje of snoepje zuigen.

Stomen
Er is nog nooit bewezen dat stomen onder een handdoek echt iets doet. Toch vinden sommige mensen dat het enige verlichting geeft. Ook het toevoegen van producten als menthol, kamfer of kamille is niet zinvol, maar kan wel prettig aanvoelen. Een inhalator kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Voor jonge kinderen is stomen af te raden. Het stomen kan te heet zijn en producten als menthol of kamfer kunnen, bij kinderen tot twee jaar leiden tot zeer ernstige benauwdheidklachten.

Vitaminen
Over het effect van vitamine C is nog niet alles bekend. Het slikken van vitamine C als men al verkouden is, lijkt niet zinvol. Vitamine C verhoogt weliswaar de weerstand, maar het effect is pas na langdurig gebruik merkbaar Een goede voeding met ruime hoeveelheden groente en fruit bevat meer dan voldoende vitaminen en is het beste advies

Wanneer naar de huisarts?

 • als je verkouden bent en langer dan drie dagen koorts (meer dan 38.ºC) hebt
 • als je benauwd bent of piepend ademt; of veel slijm ophoest
 • als je baby verkouden is en slecht drinkt;
 • als je verkouden baby suf is.
 • het langer dan vijf dagen bestaan van (eenzijdige) pijn in bovenkaak, kauwpijn, kiespijn of pijn bij het voorover bukken
 • een tweede temperatuurstijging of verhoging die al een paar weken bestaat

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts

Avinash Ishwardat

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen