Totaal uitgeput: opgebrand!


HealthAmrita was een harde werker, intelligent en workaholic, ze had een mooie carrière.

Amrita gaf leiding aan een operationele afdeling (een uitvoerende afdeling), waar ze dagelijks te maken kreeg met nieuwe problemen, beslissingen moest nemen in enkele minuten, projecten moest plannen, vergaderingen moest bijwonen, rapporten schrijven, regelmatig moest reizen.

Op een dag kwam het gevoel bij haar naar boven dat ze het niet aankon. Ze had het gevoel dat ze moest vluchten. Amrita begon de interesse zowel in haar werk als in haar zelf te verliezen. De werkdruk werd te hoog voor haar. Hoge werkdruk kan uiteindelijk eindigen in opgebrand gevoel, het gevoel dat je energie uitgeput is. Het opbranden komt door een verstoord evenwicht tussen de persoonlijke behoeften en eisen van het werk. Iemand die opgebrand is, stelt vooral te hoge eisen aan zichzelf en zijn of haar omgeving. Het heeft bijna niets te maken met de eisen die door de omgeving worden gesteld aan die persoon.

Dit proces gaat geleidelijk aan. Het is het resultaat van een langdurige opeenstapeling van stressfactoren en frustraties. Er zijn duidelijke herkenbare fasen:

 • Tevredenheid in werk
  Je bent tevreden met je werkzaamheden. Je steekt je volle energie in je werk. Daarnaast voer je je werk met enthousiasme uit. Alles moet zo perfect mogelijk zijn afgerond, je streeft naar perfectionisme.
 • Tekort aan energie
  Je hebt het gevoel "op" te zijn, je voelt je uitgeput. Overige symptomen zijn onrustig slapen, verminderde reactievermogen en het vermijden van het nemen van beslissingen. Je gaat vaker klagen dat je niet meer zo productief bent dan voorheen.
 • Chronische symptomen
  De emotionele problemen gaan zich uiten in psychische klachten zoals lichamelijke klachten, misselijkheid, spanning, hoofdpijn en rugklachten. Daarnaast wordt het opstaan in de ochtend ook moeizamer omdat je nog moe bent. Je humeur wordt steeds slechter, je bent steeds geïrriteerd, uiteindelijk ben je constant chagrijnig. Je verandert van een kalme, rustige persoon in een chagrijnige persoon.
 • Crisis
  Je wordt "lastig gevallen" door problemen die verband houden met het werk. Helaas ben je niet in staat je te richten op het werk. Het liefst zou je willen vluchten van alles: je werk, je familie en je sociale leven.
 • Definitieve omval
  Je verliest je krachten om met de situatie om te gaan. Je eetpatroon verandert waardoor je lichamelijk nog meer achteruit gaat. Sommigen zullen overgaan tot alcohol en/of roken. In deze fase ondergaan sommige mensen mentale problemen dat kan resulteren in een depressie of een hartaanval.

Vermijden van opbranden.
Herken je één van deze symptomen, dan is het tijd om ervoor te zorgen dat je niet opgebrand raakt, maar juist je vuurtje (energie) in je laat branden. Je kan het opbranden proberen tegen te gaan door je werk leuk te houden. Probeer het werk te verdelen, bespreek met je collega’s wie wat zal doen. Plan de werkzaamheden. Op deze manier leer je efficiënt om te gaan met de tijd. Daarnaast is het belangrijk dat je niet met duizend dingen tegelijk bezig bent. Concentreer je op één of enkele zaken. Je bereikt er niets mee indien je beloftes maakt om werk af te leveren die je niet kan afmaken. Bovendien dien je gehoor te geven aan de geluiden van je lichaam. Irritaties, hoofdpijn, moeheid, dit zijn geen willekeurige signalen. Rust goed uit wanneer je moe bent, neem de tijd voor jezelf. Ga lekker sporten na het werken ook al ben je o zo moe. Het geeft juist een lekker, voldaan gevoel wanneer je de sportschool verlaat na zo’n lichamelijke inspanning. Sporten zorgt naast de lichamelijke ontspanning ook voor geestelijke ontspanning. Wanneer je goed bent in je werk, zullen mensen steeds vaker naar je toe komen om uitleg dan wel advies te vragen. Ze willen allemaal gebruik maken van jouw tijd. Op deze manier consumeren anderen jouw mentale energieën zonder er zich bewust te zijn van de consequenties. Geestelijke ontspanning is derhalve heel belangrijk. Leer ook "nee" te leren zeggen omdat je niet constant anderen kan helpen. Je moet verplichtingen ten aanzien van anderen verminderen. Doe je dat niet dan bestaat de kans dat je opgebrand raakt door de opeenstapeling van de onplezierige situaties. Maak afspraken met oude vrienden. Het is belangrijk dat je je netwerk uitbreidt of behoudt dat geen verband houdt met je werk. Er is meer dan het werk. Accepteer zoals je bent. Niemand is perfect.

Werk is belangrijk, je leven moet er echter niet omheen draaien. Het proces van energie-uitputting vindt geleidelijk aan plaats. De uitputting zal vaak manifesteren in weinig motivatie, ontevredenheid in je werk en vermindering van je betrokkenheid. Zorg ervoor dat je voldoende energie hebt om door te gaan met je werk en uiteraard de leuke dingen naast je werk. Neem de tijd om jezelf om te laden!

Alisha

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen