Tata komt met auto van 2500 dollar


De Indiase autofabrikant Tata heeft een supergoedkope auto ontworpen die alleen onmisbare onderdelen bevat. Deze volkswagen voor de ’massa’s’ is baanbrekend vanwege de uiterst zuinige toepassing van materialen. Volgens deskundigen schrijft Tata hiermee geschiedenis.

Tata is een Indisch industrieel conglomeraat dat onder meer vrachtwagens, staal (het bezit de vroegere Hoogovens) en thee produceert. Ook wordt het bedrijf hoogstwaarschijnlijk de eigenaar van de bekende automerken Jaguar en Land Rover. Mocht Tata succes hebben met de Nano zoals het nieuwe wagentje heet, dan zal dat waarschijnlijk leiden tot soortgelijke auto’s van bijvoorbeeld Volkswagen, Toyota, Honda, Renault-Nissan en Fiat. Deze bedrijven onderzoeken al de mogelijkheden om tot slimmer gebouwde en zuinigere auto’s te komen. Hierbij speelt onder andere de hoge olieprijs een rol.

Geen airco
Het unieke van de nieuwe Tata is dat de ontwerpers bij ieder onderdeel hebben gekeken of het onmisbaar was. Op alle onderdelen is ook zoveel mogelijk bespaard. Het autootje heeft een vederlichte motor en bestaat uit veel plasticonderdelen. Voor comfort moet je dit model niet aanschaffen. Zo heeft hij geen radio en geen airconditioning. Dat laatste is toch wel behoorlijk vervelend in het benauwde Indiase klimaat.

Grote markt
Momenteel zijn India en China de grootste markten voor goedkope auto’s. Zo zijn er nu slechts acht auto’s op de duizend Indiërs. Dit tegen bijvoorbeeld 770 auto’s op de 1000 Amerikanen. Tata hoopt dat de Indiërs met de Nano de overstap van scooter en motorfiets naar auto maken.

Milieu
Niet iedereen is enthousiast over het autootje. Zo denkt Anumita Roychowdhury, directeur van het Centrum voor Wetenschap en Milieu in New Delhi, dat de komst van goedkope auto’s en de bijbehorende groei van het autobezit rampzalige gevolgen kan hebben. Als de Nano en eventuele ‘broertjes’ massaal over de toonbank gaan, kunnen ze zorgen voor het dichtslibben van de Indiase wegen en voor een hoop extra uitstoot.

Gabor Mooij

Reacties
 1. Reply
  jay23
  januari 12, 2008 om 9:51 pm

  De milieu-freaks moeten hun grote mond dichthouden. Als het aan die idioten ligt dan moet de mensheid terug de grotten in en alle technologie opgeven.

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen