Steeds meer werknemers aandeelhouder


Volgens Van Lanschot Bankiers komen participatieplannen, met werknemers als aandeelhouder in hun bedrijf, steeds meer voor in Nederland bedrijfsleven. De bank concludeert dit op basis van een onderzoek onder (grote) niet-beursgenoteerde bedrijven in met name kennisintensieve branches.

Een participatieplan houdt in dat managers of alle werknemers (driekwart van de gevallen) onder voorwaarden aandelen in hun eigen bedrijf kunnen kopen. Een belangrijk reden dat door Van Lanschot ondervraagde bedrijven medewerkers laten participeren, is het binden en motiveren van deze werknemers.

Frankrijk en Spanje
Ongeveer negen tot tien procent van de Nederlandse bedrijven beschikt over een aandelenregeling voor het eigen personeel. Koplopers in Europa wat de participatieplannen betreft, zijn Frankrijk en Spanje. In die landen bevordert de overheid de werknemersparticipaties juridisch en fiscaal veel meer dan hier.

Trend
Van Lanschot krijgt steeds meer vragen van bedrijven over de mogelijkheden van een participatieplan. “Die trend zien we de laatste anderhalf jaar en wordt veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven meer moeite hebben medewerkers aan zich te binden, de economische groei en door het succes van dergelijke regelingen bij beursgenoteerde bedrijven.”, aldus Jeroen Heine van Van Lanschot.

Positief
Volgens een duidelijke meerderheid van de ondervraagde bedrijven (68 procent) heeft het nut om personeel een direct belang in het bedrijf te geven. Voor de overige 32 procent heeft het participatieplan deels aan de verwachtingen voldaan. Ondanks deze positieve uitkomsten waarschuwt Van Lanschot voor de risico’s als een participatieplan niet goed wordt opgezet. “De werkvloer moet natuurlijk geen beursvloer worden.”

Gabor Mooij

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled