Sneller hoofdrekenen?


Er zijn onlangs een aantal boeken uitgekomen, die ‘nieuwe’ wiskundige rekenmodellen bevatten. In die boeken staan ‘nieuwe’ methoden waardoor het mogelijk is om vele malen sneller te kunnen hoofdrekenen, dan tot nog toe kon. De wetenschap zoekt naar snellere oplossingen. De huidige werkdruk en business ontwikkelingen vereisen namelijk steeds snellere berekeningen en handelingen.

De nieuwe methoden zijn echter niet zo nieuw, maar blijken millennia oud. De methoden komen uit de veda’s. De oeroude vedische wiskunde biedt oplossingen voor moderne mathematische vraagstukken. In minder stappen en dus op een eenvoudiger en snellere manier kunnen complexe vraagstukken worden opgelost.

Fig. 1 Rekensommen voorbeeld

Figuur 1 toont een vergelijking tussen het westerse en het vedische rekenmodel voor het berekenen van een derde macht. De huidige westerse manier is omslachtig, terwijl volgens de vedische methode in twee stappen men tot een berekening kan komen. Hetzelfde geldt voor het berekenen van een derde machtswortel. Een gevorderde in deze manier zou het zonder rekenmachine kunnen, dat is pas snel hoofdrekenen.

Rond 760 v.Chr. was er al een universiteit die onder andere dit soort wiskundige benaderingen gebruikte. Deze staat bekend als de eerste universiteit: de universiteit van Takshashila. Takshashila ligt in het huidige afghanistan, wat in die periode deel uitmaakte van het groot Indiase rijk (Akhand Bharat). Persoonlijkheden als Panini, een van de grondleggers van het Sanskriet, en Chanakya, de beroemdste politicus van die tijd, waren er docent. De universiteit was voor iedereen toegankelijk. Studenten uit Arabie, Perzie en China volgden er vakken zoals Trikonmiti (Trigonometrie) en Gyaameti (Geometrie).

Ervaring op het gebied van wiskunde en rekenen is er dus genoeg. Profiteer van de ‘nieuwe’ methoden en bestudeer ze. Hier zijn een aantal titels, welke je goed op weg kunnen helpen.

‘Vedic Methematics’ ISBN: 81-208-0163-6
‘Vedic Mathemathicsfor Schools’ ISBN: 81-208-1819-9

Web-site voor meer informatie: http://vedicmaths.org/Files/Books.asp

Vikash Anroedh

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 4, 2006 om 12:29 pm

  hEEEEL GOED ARTIKEL 8)

 2. Reply
  Gast
  november 4, 2006 om 8:02 pm

  :roll :eek :upset :zzz :sigh :p 8) 😉 :grin 🙂 😡 🙁 :cry 😕

 3. Reply
  Gast
  november 5, 2006 om 1:06 am

  vervolg:
  Erg interessant!

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled