Rotterdam anderhalve week in teken van film


ROTTERDAM (ANP) – De 39e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) begint woensdagavond. Het festival opent in De Doelen met Paju, de tweede speelfilm van de Zuid-Koreaanse regisseuse Park Chan-Ok. Het festival vertoont tot en met 7 februari 250 lange en 380 korte films uit meer dan vijftig landen.

Vijftien speelfilms dingen mee naar de drie VPRO Tiger Awards van elk 15.000 euro. Een van de kanshebbers in de internationale competitie is de Nederlands/Belgische speelfilm C’est Déja L’été van Martijn Smits.

In de competitie voor korte films dingen 31 films mee naar een Tiger Award. De Nederlandse kanshebbers zijn Hoe vertel ik het mijn ouders #1 van Lernert Engelberts en Sander Plug, Sex is Sentimental van Erik van Lieshout en Desert 79 Degrees: 3 Journeys Beyond the Known World van Anna Abrahams.

Buiten de competities gaat een groot aantal films en documentaires in Rotterdam in première, waaronder de Nederlandse speelfilms Win/Win van Jaap van Heusden, Hunting & Zn. van Sander Burger en Shocking Blue van Marc de Cloe. De slotfilm van het IFFR wordt De vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits.

Het festival, dat vorig jaar 341.000 bezoeken trok, schenkt deze editie extra aandacht aan films uit Afrika, aan de Japanse filmmaker Sai Yoichi, aan films over de gevolgen van oorlog en aan Catalaanse films.

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen